Forfatter kritisk til Dagbladets metoder mot INP

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. januar 2024 | 08:39

– Virkeligheten overgår ofte fiksjonen, skriver forfatteren og den tidligere fagforeningsmannen Hogne Hognset i et innlegg i KSU.

Han fortsetter:

«Er vi for tiden vitne til at Dagbladet prøver å bidra til å drepe et nytt og voksende politisk parti? Er ikke Rystad-rapporten om kjernekraft det eneste eksemplet på manipulasjon, betalt av vindkraftbransjen? Og bidrar Dagbladet bevisst til å skade INP, gratis eller betalt?»

Det er en serie artikler der Dagbladet med bruk av stort sett anonyme kilder og lekkedet interne eposter fremstiller partileder Owe Ingemann Waltherzøe som en «diktator» som har fatte Hognsets interesse.

For hvorfor er Dagbladet så interessert. Hognset har fått fatt i en epost som Dagbladets journalist Magnus Kallelid den 9. januar sendte ut til en rekke tillitsvalgte i INP som indikasjon på at interessen i avisen ikke bare er alminnelig journalistisk nyfikenhet.

«Hei xxxx, jeg hører litt rundt med ulike personer i INP, etter å ha skrevet flere saker om INP for Dagbladet.

Jeg jobber med en mulig ny artikkel der vi ønsker å vise konkrete eksempler på utskjellinger og påståtte hersketeknikker fra partileder Owe Ingemann Waltherzøe. Legger ved det jeg har under, men jeg skulle gjerne hørt om du har tilgang på flere eksempler? Legg gjerne ved skjermdumper eller annet «bevis» på det partilederen har gjort, sagt eller skrevet.»

Mailen avsluttes slik: «Vi antar at det finnes flere eksempler og ber deg ta kontakt med meg på mail eller telefon (mobilnummer) innen onsdag kl 12, om du kan bistå. Takk for hjelpen. Med vennlig hilsen Magnus Kallelid. Politisk reporter

Handler det om vindkraft, fornybarbransjen og kreftene bak?

Det mener Hognset det kan tyde på..

Han viser til utredning om kjernekraft fra Rystad Energy før jul som «var så faglig svak at den ble totalslaktet av fagfolk som faktisk kunne noe om kjernekraft. Den var bestilt og betalt med 1,5 millioner kroner av blant andre «Fornybar Norge», det noe spesielle navnet på NHOs landsforening som organiserer vindkraftentreprenørene. Den ledes av tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga,» påpeker Hognset.

Han viser videre til saken der Knut Sunde i Norsk Industri kommuniserte med NTNUs rektor om Rystad-rapporten etter at to forskere derfra hadde slaktet den. Resultat var at rektor Anne Borg måtte trekke seg, da diverse mailer og SMS-er mellom Sunde og Borg ble offentliggjort.

«Kjernekraft er selvsagt et rent skrekkscenario for kjernekraftmotstanderen Åslaug Hagas vindbaroner, som ser at deres business vil kollapse hvis vi får kjernekraft i Norge. De har sin forretningside basert på å skremme folk med en kommende klimakatastrofe. Selv NHO-sjefen Almlid bidrar, med katastrofebudskap om at vi mister lyset i lampa om noen år, om ikke Hagas medlemmer får bygge flere vindkraftverk,» skriver Hognset og fortsetter:

«Så registrerer vi at det nye partiet INP (Industri- og næringspartiet) for tiden ser ut til å ha noen «voksesmerter», noe som ikke er uvanlig i nye partiinitiativer. Det spesielle med INP, i motsetning til f.eks døgnfluen «Bompengepartiet», er at INP ser ut til å ha truffet en nerve hos et bredt publikum. Partiet gjorde det godt i kommunevalget i september, og har økt oppslutningen i meningsmålingene etter valget.»

Så har Dagbladet altså en agenda?

De benekter anklagene. I sitt tilsvar skriver de at de har «brukt helt vanlige journalistiske metoder. Vi har spurt åpent om dokumentasjon på hendelser og adferd som det allerede ble snakket om internt i partiet. Vi har publisert påstander som det fins dokumentasjon på, eller det åpne kilder kan bekrefte. Partileder har selvsagt fått anledning til å kommentere våre artikler, noe han også har gjort.»

mest lest