Putin taler til nasjonen: – Vesten lukket øynene for politiske mord

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. februar 2023 | 10:35

Putin begynner sin tale med å si at han vil «snakke i en komplisert og grensefylt tid for landet vårt i en tid med drastiske endringer i vår verden».

Han sier at «historiske hendelser vil avgjøre vårt lands fremtid … Hver og en av oss er bundet av et stort ansvar.

Putin fortsetter med å vise til lanseringen av sin såkalte «spesialoperasjon».

Han gjentar påstanden om at Russland sto overfor en nazitrussel, sammen med «konstante trusler og hat» fra Kyiv-regjeringen.

– Ukraina ventet på at Russland skulle komme dem til unnsetning, hevder han.

– Unødvendig å si, Ukrainas regjering ville avvise alt dette.

Putin fortsetter med å hevde at Russland forsøkte å løse konflikten i Donbas-regionen med fredelige midler.

Han sier Vestens forpliktelse til fred viste seg å være «svindel», og en «grusom løgn» og hevder Kyiv prøvde å samle biologiske og kjernefysiske våpen.

– Vi gjorde alt vi kunne for å løse dette problemet på fredelig vis, og forhandlet frem en fredelig vei ut av denne vanskelige konflikten, men bak vår rygg ble det forberedt et helt annet scenario.

– De [Vesten] lekte bare for tid, lukket øynene for politiske mord, mishandling av troende, sa han.

– Ukraina og Donbass har blitt et symbol på totale løgner, sier Putin, og anklager Vesten for å trekke seg fra «grunnleggende avtaler» og komme med «hyklerske uttalelser», samt å utvide NATO og «dekke oss til med en paraply», fortsetter Putin.

– Jeg vil gjenta: Det er de som er skyldige i krigen, og vi bruker makt for å stoppe den, sier Putin til stor applaus.

Putin sier at under forrige ukes sikkerhetskonferanse i München ble det kastet mange anklager mot Russland for å avlede fra vestlige handlinger. Han legger igjen skylden for krigen med Vesten og sier at de «slapp ånden ut av flasken» og kastet hele verden ut i kaos.

– Menneskeofringer og tragedier blir ikke gjort rede for av dem … De må fortsette å stjele fra alle, forkle seg med slagord om demokrati og frihet, sier Putin.

Putin sier Vesten «avleder folks oppmerksomhet fra korrupsjonsskandaler». Han anklager deretter Vesten for å «åpne veien» for nazister til å ta makten på 1930-tallet, og sier at siden det 19. århundre har Vesten forsøkt å rive de historiske landene fra landet vårt – «det som nå kalles Ukraina».

– Alt gjentar seg, sier Putin, og legger til at Vesten finansierte revolusjonen i Ukraina i 2014 som ga opphav til russofobi, ekstrem nasjonalisme, sier Putin.

Lite i løpet av de første 20 minuttene av denne State of the Nation-talen har handlet om nasjonen, og flertallet har bestått i at Putin slår ut mot Vesten, skriver BBC.

Putin gjentar igjen sin påstand om at skylden for krigen ligger hos Vesten.

Han fortsetter med å hevde at deres mål er å «rette aggresjon østover og eliminere konkurranse».

Vesten ønsker å vokse en lokal konflikt til en global konflikt, hevder Putin.

Putin går nå videre til LHBT-rettigheter, et vanlig tema i talene hans.

– Familie betyr en forening mellom en mann og en kvinne, sier Putin, og legger til:

– Så si de hellige tekstene til hver religion på jorden.

– Men Vesten tviler på disse hellige tekstene … Vi må beskytte våre barn mot fornedrelse og degenerasjon – og det vil vi, sier Putin.

Tordnende applaus følger.

Putin sier han skrev en utvidet liste over militære divisjoner han ønsket å takke i denne talen, men bestemte seg for at listen var for lang til å lese.

Publikum applauderer mens han sier:

– Jeg bøyer meg lavt for [soldatenes] familier og koner.

Putin retter nå oppmerksomheten mot de hjemlige konsekvensene av krigen, og takker lærere, utbyggere og bønder, blant andre som har kjempet i frontlinjen.

Det har vært kritikk blant russere om Kremls vernepliktspolitikk og behandling av soldater.

Putin fortsetter med å nevne de separatistiske ukrainske regionene Donetsk og Luhansk, og kaller folket der «brødre og søstre», og legger til «vi er nå sammen igjen, det betyr at vi blir enda sterkere».

Han legger til at han ikke kan vente på at den «etterlengtede freden skal komme tilbake til vårt hjemland».

Like før han startet krigen anerkjente president Putin hele Luhansk og Donetsk som uavhengige av Ukraina, ikke bare de begrensede statslagene skapt av Moskva-støttede stedfortredere.

Putin takker innbyggerne i de fire ukrainske territoriene som stemte for å slutte seg til Russland i en bredt diskreditert folkeavstemning i fjor høst.

– Det var ikke noe modigere enn din beslutning om å være sammen med Russland, med ditt fedreland, sier han.

Publikum står og applauderer lenge.

– For våre forfedre og fremtiden til våre barn og barnebarn … å gjenopprette den historiske rettferdigheten … for dette kjemper våre helter, sier Putin. Han ber publikum stå til ære for de russiske soldatene som er døde.

Putin har talt i godt over 30 minutter og tyr nå til å snakke om støtte til soldater og deres familier.

– Hver familie av en tapt fighter, hver veteran, må ha en sosial omsorgskoordinator knyttet til ham eller henne som må kommunisere med dem personlig og avgjøre sine problemer, sier han.

Putin lover å opprette en spesiell regjeringsstiftelse hvis jobb det vil være å gi målrettet hjelp til deltakere i den såkalte spesielle militæroperasjonen og deres familier.

Han sier at det vil koordinere sosial og medisinsk støtte, samt sysselsetting og entreprenørskap, og eventuelle problemer må avgjøres i «sanntid».

Putin tar opp bekymringer for behandlingen av soldater og vernepliktige. I løpet av det siste året har det dukket opp flere som fordømmer forholdene som russiske tropper er tvunget til å trene i og mangelen på riktig utstyr – og kompensasjon for de som har dødd har ofte blitt ansett som utilstrekkelig.

– Vi forstår alle, jeg forstår hvor uutholdelig vanskelig det nå er for konene, sønnene, døtrene til falne soldater, foreldrene deres, som oppdro verdige forsvarere av fedrelandet, sier Putin.

Han sier også at «det er viktig at alle deltakere i den spesielle militære operasjonen … mottar årlig permisjon på minst 14 dager». Igjen følger applausen.

Putin ser ut til å forsøke å fremstille det å bli med i hæren som et ønskelig forsøk ved å kunngjøre høyere lønninger, trygd og innrømmelser for boligkjøpere for de som jobber i militærsektoren.

Putin vender tilbake til sin vurdering av at Vesten fyrer opp under konflikten og også utkjemper en økonomisk krig.

Han lover at Vesten aldri vil oppnå noe.

Sanksjoner pålagt Russland av ulike land straffer seg selv, hevder Putin, og peker på prisøkninger, nedleggelser av virksomheter og energikrisen.

– De klandrer russerne for alt, sier han.

Denne delen av talen er mer fokusert på Russlands innenlandske og økonomiske situasjon.

Putin sier at den russiske økonomien har vist seg å være mer motstandsdyktig enn forventet i møte med internasjonale sanksjoner, og at BNP ikke har falt så mye som man hadde spådd.

– De spådde en kollaps i den russiske økonomien, men russisk virksomhet har gjenoppbygget sin logistikk, sine partnerskap, sier han.

I fortsettelsen av det økonomiske temaet sier Putin at han ønsker å bygge et trygt system for internasjonale betalinger som vil redusere avhengigheten av Vesten.

– Vi må ikke gjenta våre feil. Vi må ikke ødelegge økonomien vår, sier han.

Putin sier vestlige sanksjoner som er utformet for å få det russiske folket til å «lide» ikke har lyktes, og hevder andelen russiske rubler i internasjonale transaksjoner har «doblet seg».

Putin bruker ofte sin State of the Nation-tale til å rose kornhøstene, og han tar seg nå tid til å takke bøndene i Russland for det han kaller en «rekordhøst» i landet.

Han legger til at han planlegger å øke eksporten av korn til 60 millioner tonn innen utgangen av 2023.

Han sier det ville vært et «eventyr» for noen år siden å spå at dette nivået av økning ville skje.

Putin sier også at blokader som hindrer korneksport fra Ukraina har presset prisene opp globalt det siste året.

Nå snakker Putin om sine planer og ambisjoner for fremtiden, spesielt med fokus på å forbedre økonomiske forbindelser.

Han snakker om å utvide motorveier fra Moskva til Kazan og med Mongolia og Kina, for å øke Russlands forbindelser med Øst-Asia.

Putin ønsker å utvikle en internasjonal nord-, sør-korridor som forbedrer forbindelsene med India, Iran og Midtøsten.

Modernisering av jernbanen og forbedring av nordlige skipsruter er også en del av hans planer, sier Putin.

Putin har vært på beina og snakket i mer enn en time og snakker nå om den økonomiske transformasjonen siden Sovjetunionens fall på begynnelsen av 1990-tallet.

Han hevder at Vesten aldri sluttet å prøve å «sette fyr på» sovjetiske land ved hjelp av økonomisk undertrykkelse.

Putins tale har ofte blitt avbrutt av applaus fra publikum, som består av medlemmer av den føderale forsamlingen og også næringslivs- og militære ledere.

Folk i den fullsatte salen har reist seg flere ganger for å applaudere presidenten, og viser en typisk samlet front selv i møte med ryktede spenninger blant toppledelsen over krigen i Ukraina.

Noen av Putins nærmeste allierte, inkludert sentralbanksjef Elvira Nabiullina, sies til og med å være privat imot krigen. Men i dag er de selvfølgelig alle her.

Putins påstand i dagens tale om at invasjonen av Ukraina ble igangsatt av Vesten er en «absurditet», sier en høytstående amerikansk tjenestemann, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Ingen angriper Russland, sier Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

– Det er en slags absurditet i forestillingen om at Russland var under en form for militær trussel fra Ukraina eller noen andre, sier Sullivan.

Putin vender tilbake til angrep på Vesten og sier at forholdet til USA har blitt fullstendig forringet.

Han hevder USA ønsker å kontrollere verden selv, og sier USA brøt ned en struktur opprettet etter andre verdenskrig.

Putin avslutter talen med påstanden om at «sannheten er på vår side».

Hymnen starter og publikum reiser seg.

Flere jenter i førstegangstjeneste gjør Forsvaret dårligere: Men ingen tør si det

mest lest