Sterke rykter i finansmiljøet: Regjeringen er i ferd med å gi Norge nytt skattesjokk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. februar 2023 | 11:45

Det er sterke rykter i finansmiljøet og blant skatteadvokater sier at regjeringen nå er i ferd med å gi Norge nytt skattesjokk.

Med tilbakevirkende kraft, skriver Finansavisen.

Rykter i finansmiljøet mandag tilsa at regjeringen arbeidet med innføring av arveavgift. Det til tross for at statsminister Jonas Gahr Støre har lovet at dette ikke vil skje i denne stortingsperioden.

Ryktene gikk ikke bare i finansmiljøet, men også blant skatteadvokater.

– Jeg hørte det samme selv i dag, sier skatteadvokat Espen Ommedal i advokatfirmaet Thommessen til Finansavisen.

En annen skatteadvokat bekrefter at han hørte om ryktene søndag. Han mistenker imidlertid at de spres for å presse frem et dementi fra regjeringen.

– Vi hørte forleden at noen spredte dette ryktet. Det ville jo være galskap å introdusere en arve- og gaveavgift nå – attpå til med tilbakevirkende kraft – når man er midt i en høringsrunde, sier skatteadvokat Harald Hauge i Harboe.

– Arveavgiften var vanlige folks skatt sist, og vi tror ikke regjeringen denne gangen vil fyre avgårde et løst forslag. Vi kan ikke ha høy formuesskatt og høy kapitalbeskatning pluss arveavgift. Da kveler vi privat eierskap, legger han til.

Han minner om at det samme ryktet gikk i fjor høst.

Andre skatteadvokater tror ikke det kan stemme at arveavgiften kommer nå, men de varsle at beslutningen vil møte sterk motstand.

Blant finansaktører på høyt nivå i norsk næringsliv, så hevdes det at skattesjokket vil kunne komme allerede tirsdag 21. februar.

Oppdatering:

Siom en følge av ryktene som har svirret går finansminister Trygve Slagsvold Vedum ut tirsdag og benekter at slik planer foreligger.

– Regjeringen har ingen planer om å innføre arveavgift, sier Trygve Slagsvold Vedum til Finansavisen gjennom kommunikasjonsenheten i departementet.

 

Kunsten må frigjøres fra statsmaktens ideologiske grep

mest lest