Xi Jinping: Kina er klar til å «stå vakt over verdensordenen» sammen med Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. mars 2023 | 04:12

Xi Jinping sier at Kina er klar med Russland «til å stå vakt over verdensordenen basert på folkeretten» da han ankom for et statsbesøk til Moskva mandag.

Det er ventet at den kinesiske lederen vil posisjonere seg som en potensiell fredsskaper i Ukraina-krigen under sitt tre dager lange besøk i Russland – hans første statsbesøk siden Putins invasjon.

De to lederne, som kalte hverandre «kjære venn» og utvekslet komplimenter under møtet i Kreml, var i samtaler i mer enn fire timer mandag, ifølge Sky News.

Putin innrømmet at han var «litt misunnelig» på Kinas «veldig effektive system» for økonomisk vekst, mens Xi sa at Russland hadde gjort «store fremskritt i sin velstående utvikling».

Diskusjonene er en del av en tre-dagers tur, beskrevet av begge land som en mulighet til å utdype sitt «no limits vennskap».

– Jeg er veldig glad, for invitasjon fra president Vladimir Putin, for å komme tilbake til landet til vår nære nabo på statsbesøk, sa Xi ved ankomst, ifølge Russlands statlige nyhetsbyrå Tass.

– Jeg er sikker på at besøket vil være fruktbart og gi ny fart til den sunne og stabile utviklingen av kinesisk-russiske relasjoner, la han til.

Putin og Xi Jinping vil holde sine hoved samtaler tirsdag med deltakelse av delegasjoner fra begge land.

Det å fremme bilaterale relasjoner med Russland var Beijings strategiske valg, sa Kinas utenriksdepartement i en uttalelse publisert på sin nettside tirsdag.

– Å konsolidere og utvikle godt forholdet mellom Kina og Russland er et strategisk valg Kina har gjort på grunnlag av sine egne grunnleggende interesser og de rådende trendene i verden, sa Kinas UD på sin nettside, og understreket uttalelsene Xi kom med under møtet.

Putin: Russland og Kina kjemper mot «felles trusler»

mest lest