Spetalen vil at Støre, Solberg og LO-sjefen skal betale mer i formueskatt: – De slipper unna

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. april 2023 | 16:42

Visste du at politikere og LO-topper ikke betaler formueskatt av de betydelige pensjonsverdiene de har opptjent? 

Dette i motsetning til private lønnstakere.

Dette vil kjendisinvestor og milliardær Øystein Stray Spetalen gjøre noe med. Han vil ha skattereform.

– Den største feilen med formuesskatt er at det er bunnfradrag. Den andre feilen er at den ikke rammer politikerne som vedtar den, sier han til Finansavisen.

Nå vil han ha det Finansavisen omtaler som et «skattesjokk».

Selv vil han fortsatt ikke flytte til Sveits. Men han harslerer ikke like mye som for to år siden. Da sa han dette: «Jeg skal ikke sitte på et jorde i Sveits for å spare noen penger i formuesskatt. Hvorfor skulle jeg gjort det? For å etterlate det til etterkommere som kommer til å bruke sparte penger på noe tull? Det skjer ikke.»

Men med regjeringsskifte harreell formuesskatt økt kraftig og utbytteskatt økt enda kraftigere.

– Jeg vil ikke flytte, men hva jeg gjør betyr ikke noe. Jeg kan ikke svare på det. Enkelte blir tvunget til å flytte, men jeg er opptatt at vi må ha en objektiv debatt. For å få det må alle betale, sier Spetalen.

Han mener visse grupper, og politikerne blant dem, «slipper beskatning»,

– Hvem betaler ikke?

– Politikerne betaler ikke. De slipper unna. Politikernes pensjoner må med som grunnlag for formuesskatt på lik linje med alt annet. De har laget et system der de selv slipper unna formuesskatt, sier Spetalen.

Han viser til at man i privat sektor må sørge for sparing til alderdommen i bank, aksjer, andre verdipapirer eller eiendom. «Der har man full formuesskatt hele tiden. Politikernes pensjoner, og embetsverket likeså, har ingen formuesskatt,» sier han og gir et eksempel:

– Peggy Hessen Følsvik fikk satt av 290.000 kroner til sin pensjon i fjor. Vi andre kan spare maksimalt 15.000 kroner i året. Beløpet ble satt ned fra 40.000.

– De har laget et system for seg selv, der de slipper beskatning, sier Spetalen. – I dag slipper embetsverket og politikerne formuesskatt til tross at de reelt sitter på en kjempeformue i form av pensjon og boliger som verdsettes nær null.

Forskjellsbehandling

Spetalen har anslått at Erna Solbergs pensjon kunne utgjøre så mye som 20-30 millioner kroner i verdi. Men hun betaler null i formuesskatt. Finansavisen skriver at en annen person som vil spare 20 millioner til sin pensjon må spare i aksjer eller eiendom som gir formuesskatt på 200.000 til 220.000 avhengig av hva man sparer i.

For fire år siden ble Jonas Gahr Støre pensjonsverdi anslått til 7,4 millioner. Siden har den økt betydelig, skriver Finansavisen.

Spetalen ut mot norsk batteriproduksjon: – Tull og tøys. Det går til gokk

mest lest