Ukraina vurderer å opprette egne enheter for straffedømte

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 21. april 2024 | 22:29

Det er skrikende mangel på soldater. Fanger forventes å verve seg frivillig til hæren.

Ukraina ser på muligheten for å danne spesielle avdelinger for innsatte som frivillig ønsker å tjenestegjøre i den ukrainske hæren. Dette lovforslaget er for tiden under vurdering i landets parlament og ble offentliggjort av justisminister Denys Maluska fra Ukraina skriver i.pl.

Justisministeren i Ukraina har informert om at et lovforslag nå vurderes i Verkhovna Rada.

Å være i hæren handler om mer enn å bruke våpen. Som Malyuska påpekte, kan mobiliserte fanger gis oppgaver som ikke innebærer bruk av våpen.

For eksempel kan de arbeide med å bygge forsvarsverk. Ministeren understreket at «den moderne hæren handler ikke bare om å bruke skytevåpen».

– Det er mye fysisk arbeid som ikke krever bruk av våpen døgnet rundt. Jeg tror slike enheter kan jobbe med å bygge infrastruktur, tekniske anlegg og forsvarsanlegg. Soldatene våre graver mye, og jeg tror det er her våre «protesjeer» kan lette arbeidet for mange soldater», sier han.

I løpet av de siste dagene har det ukrainske Verkhovna Rada, ved første behandling, godkjent et lovforslag som tillater frivillig mobilisering av fanger. Av de 450 medlemmene i parlamentet, stemte 281 for forslaget. Lovforslaget klargjør at rekruttering av innsatte vil skje på frivillig basis.

Ivan Tymochka, leder for reservistkorpset i den ukrainske hæren, fremhevet at det er essensielt at mobiliseringsprosessen er rettferdig. Han fremholdt at det under ingen omstendigheter skal gjøres unntak basert på en persons sosiale status eller yrke ved innkalling til tjeneste.

Justisdepartementet i Ukraina har offentliggjort at de ikke planlegger å overføre innsatte som er dømt for kriminalitet som underminerer nasjonal sikkerhet, til kampsonene.

mest lest