I juli ble det kjent at Statkraft fikk et resultat etter skatt på minus 1 milliard kroner. Det etter å ha tatt nedskrivninger i utlandet. Nå raser Fellesforbundets leder mot den statlige giganten.
Selskapet oppga i en børsmelding at de tar nedskrivninger på 3,1 milliarder kroner i vannkraftanlegg i Albania og Tyrkia på grunn av at produksjon var lavere enn de «forventet».
– Dette ligner nesten mer på et bistandsprosjekt, raser Jørn Eggum i Klassekampen. Han er leder i Fellesforbundet.
Statkraft tok også nedskrivninger på 841 millioner kroner i tyske vindkraftanlegg og 348 millioner kroner i nedskrivninger i vannkraft i India.
– I kvartalet bidrar nedskrivninger, høye forretningsutviklingskostnader, samt reduserte finansielle sikringseffekter til et negativt resultat etter skatt, men de underliggende resultatene er robuste, hecdet Statkrafts konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal i børsmeldingen.

Les også: Grisebingen norsk energipolitikk (+)
– Statkraft har hatt ekstremt høye inntekter, særlig gjennom eksportkablene. Så klarer de å brenne av såpass mange milliarder i andre land i stedet for å bruke kapasiteten til å bygge ut kraftproduksjon her hjemme, sier Eggum til Klassekampen.
Statkraft har nå 43 prosent av investert kapital utenfor Norge. Den internasjonale satsingen sto imidlertid for en minimal av driftsresultatet i 2023.
Ifølge førstekvartalsrapporten har Statkraft gjort investeringer på 28,5 milliarder kroner i «Europe» og 36,8 milliarder kroner i forretningsområdet «International».
I Norden er investeringene til 85,6 milliarder kroner. 43 prosent av Statkrafts investerte kapital er nå utenfor Norden. Denne investeringen har «milevis lavere avkastning», konkluderte Finansavisen tidligere i år.
Les også: Statkrafts investeringsfond går flere millioner i minus: Sløseriombudsmannen reagerer
– Statkraft har hatt ekstremt høye inntekter, særlig gjennom eksportkablene. Så klarer de å brenne av såpass mange milliarder i andre land i stedet for å bruke kapasiteten til å bygge ut kraftproduksjon her hjemme. Er de da under folkevalgt styring og kontroll, eller er det slik at Statkraft har blitt en butikk i butikken? sier Eggum til Klassekampen.
Statkrafts medietalsperson Lars Magnus Günther forsvarer i en e-post selskapets strategi og aktivitet og hender det er i tråd med mandatet de har fra staten som eier.
«Statkraft har de seineste årene gjennomført lønnsomme oppkjøp og utvikling av en rekke prosjekter ute. I sum er lønnsomheten på vår aktivitet utenfor Norge over avkastningskravet vi har på våre investeringer», skriver han til avisen.
Han viser til at selskapet investerer i både vind- og vannkraft i Norge.
«De neste årene planlegger vi store effektoppgraderinger som ytterligere vil styrke det norske kraftsystemet», avslutter Günther.