Kraftig kritikk i ferskt dokument fra Arbeiderpartiet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. november 2023 | 10:58

En intern evaluering indikerer at hovedårsaken til Arbeiderpartiets valgnederlag skal være de «dårlige tidene for folk flest».

TV 2 skriver de har fått tilgang til hele dokumentet, som vil danne grunnlaget for debatten på det kommende strategimøtet til Ap.

Notatet oppsummerer Arbeiderpartiets egen undersøkelse blant tillitsvalgte, meningsmålinger, og velgeranalyser før og etter kommunevalget 2023. Dette valget ble det dårligste for partiet på 100 år, og for første gang i moderne tid ble ikke Ap Norges største parti.

Høyere strømpriser, økte kostnader for mat og drivstoff skapte usikkerhet i store deler av samfunnet, og dette rammet et Arbeiderparti i posisjon ekstra hardt, spesielt på sørøstlandet og langs kysten, konkluderer notatet.

«I en tid der en rekke kriser skaper uro og utrygghet hos folk, har ikke Arbeiderpartiet lykkes med å gi den tryggheten som er særlig nødvendig i en urolig tid.»

Analyser av velgeratferd, medlemsundersøkelser og bred involvering i hele partiorganisasjonen indikerer ifølge notatet at:

«Budskapet om trygg styring har ikke nådd fram, og Arbeiderpartiet har ikke hatt en kommunikasjon som har skapt trygghet for folk. Vi må være mer samlet, ha felles eierskap til fortellingen om hvor vi vil og bli bedre til å løfte debatter og diskusjoner om de sakene som opptar folk i deres hverdag.»

Sakene angående godtgjørelser og habilitet, som involverte blant andre Tonje Brenna, Anniken Huitfeldt og Anette Trettebergstuen, har også redusert tilliten til norsk politikk og til Arbeiderpartiet.

Medlemmene i Arbeiderpartiet som har deltatt i partiets interne undersøkelse, gir Jonas Gahr Støre og resten av partiledelsen en moderat godkjent karakter – 4,98 på en skala fra 1 til 10.

mest lest