Skatteetaten vil skattlegge solcellepaneler

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. desember 2023 | 05:44

Planene til skatteetaten om å skattlegge alle næringsdrivende som har installert solceller møter kraftig motstand.

Både NHO, solcellebransjen og SV advarer nå om at skatteproblemer kan hindre utbredelsen av solceller på private hjem, skriver Klassekampen.

De fleste private solcelleanlegg genererer strøm primært for eget forbruk. Imidlertid, spesielt om sommeren, kan anleggene av og til produsere overskuddsstrøm som selges tilbake til kraftnettet. Ifølge en ny vurdering fra Skatteetaten skal dette overskuddssalget nå beskattes som kapitalinntekt med en sats på 22 prosent.

NHO påpeker at denne skatteendringen kan føre til at mange velger å avstå fra å installere solceller.

– Dette er en skattebombe for solkraftsatsingen. For mange vil skattleggingen bety at å legge solceller på taket blir et økonomisk tapsprosjekt, sier Andreas Strømsheim-Aamodt til avisen. Han er fagsjef for næringspolitikk i Nelfo, som organiserer elbedrifter i NHO.

For tiden mottar boligeiere som installerer solcellepaneler på taket støtte på opptil 32.500 kroner fra Enova. Ifølge beregninger fra Nelfo kan imidlertid skatten på solkraft for mange overstige støtten man mottar fra Enova i løpet av anleggets levetid.

– Vi frykter full brems i solcellebyggingen på norske hustak dersom man må skatte på hver eneste kilowattime man selger til nettet, sier Lars Haltbrekken (SV) til Klassekampen.

mest lest