Stoltenberg: Ukraina har rett til å bruke F-16-fly mot russiske mål utenfor egne grenser

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 22. februar 2024 | 08:46

Det vil si mål inne i Russland.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sa i et intervju med RFE/RL at siden krigen i Ukraina ble startet av Russland og Ukraina har rett til selvforsvar, ligger det innenfor deres rettigheter å anvende F-16-jagerfly for å angripe russiske militære mål utenfor sitt territorium.

Stoltenberg understreket dog at beslutningen om å forsyne Ukraina med F-16-flyene hviler på de individuelle NATO-landene, som hver har sin egen tilnærmingsmåte. 

Det er den estiske statskanalen ERR som skriver dette.

Stoltenberg påpekte også at det er vanskelig å fastsette et presist tidspunkt for når Ukraina kan forvente å motta F-16-flyene. Selv om det er et felles ønske fra Ukrainas partnere at leveringen skjer raskt, vil disse flyenes effektivitet være betydelig større hvis pilotene har mottatt grundig trening og hvis mekanikerne som utfører vedlikeholdet er godt opplært.

«Det er derfor vi må lytte til militæreksperter når det gjelder det nøyaktige tidspunktet vi eller allierte er klare til å starte forsendelsen og overleveringen av F-16-flyene. Jo før, jo bedre,» tilføyer NATOs generalsekretær.

mest lest