Flertall mot riving av turbinene: – Samer har blitt kalt grådige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mars 2023 | 09:36

I over en uke holdt aksjonistene stand rundt departementene i Oslo, med krav om å rive vindturbinene på Fosen.

Reindriftssamer på Fosen hadde vunnet fram i Høyesterett, som slo fast at to vindkraftanlegg ble bygget ut i strid med deres rettigheter.

Men regjeringen ønsker at vindturbinene skal få stå.

Nå har Respons analyse på oppdrag fra VG snakket med 1000 innbyggere, om de støtter aksjonistenes krav om at vindturbinene på Fosen skal rives?

44 prosent av de 1000 som svarte på spørreundersøkelsen sier at de er enig med regjeringens ønske om å ikke rive turbinene. 33 prosent, støtter kravet fra aksjonistene om at vindturbinene må rives, og 23 prosent, svarer at de ikke er sikre.

– Samer har blitt kalt grådige av en redaktør i en avis. Det har vært veldig mye debatt om vindkraft i Nord-Norge nå. Det har vært blandede meninger blant jusprofessorene, men den største motstanden møtte vi i Aasland, sier aksjonsleder Elle Nystad, med en henvisning til regjeringen og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Redaktør Trygve Hegnar mente det var på tide å sette samene på plass, i en lederartikkel i Finansavisen tidlig i mars.

– Storsamfunnet kan ikke finne seg i at reineierne vil rive ned uansett pris. Spørsmålet kan heller ikke avgjøres av om noen titalls samer sperrer adgangen til noen departementer noen dager. De kan reise hjem nå, skrev Hegnar.

I en annen undersøkelse har Respons analyse også spurt 1000 nordmenn om hvordan de stiller seg til vindkraft på land, generelt.

46 prosent svarer at de stiller seg positive, mens 34 prosent sier at de er negativ. Resten er usikre.

NRK kjører «jødetesten» på Hegnars sameutspill:  – En absurd og tendensiøs sammenligning

mest lest