Stoltenberg med advarsel til Kina: Verden har ikke vært mer usikker siden andre verdenskrig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mars 2023 | 04:29

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier verden ikke har vært mer usikker siden andre verdenskrig, og det er ikke bare Russland som truer NATO.

Russland, sammen med terrorisme, er den største trusselen mot sikkerheten til NATO-landene, sa Stoltenberg under presentasjonen av NATOs årsrapport tirsdag.

Russland er imidlertid ikke det eneste landet som utfordrer forsvarsalliansen. Ifølge Stoltenberg er NATO klar over at Kina utfordrer alliansens interesser, sikkerhet og verdier.

Møtet mellom Vladimir Putin og Xi Jinping en del av et mønster som har utviklet seg de siste årene, etter hvert som Russland og Kina har kommet nærmere hverandre, mener Stoltenberg.

– Vi må huske at noen dager før invasjonen i februar i fjor møttes president Xi og president Putin i Beijing, sier generalsekretæren.

Han minner om at de her undertegnet en felles erklæring om et partnerskap uten grenser.

Siden da har de to landene beveget seg tettere sammen militært, diplomatisk og økonomisk, sa Stoltenberg.

Han advarte også Kina mot å levere dødelige våpen til Russland.

– Vi har ikke sett noe bevis på at Kina leverer dødelig våpen til Russland, men vi har sett tegn på at dette har vært et ønske fra Russlands side, og at dette er noe som er blitt vurdert i Beijing av kinesiske myndigheter, sa Stoltenberg, og la til:

– Kina burde ikke gi dødelig hjelp til Russland, det ville være å støtte en ulovlig krig, sa han til journalister i Brussel.

Du er på ville veier i din krigsiver, Jens Stoltenberg

mest lest