ISW: Russland forbereder seg på storstilt militær konflikt med Nato

Avatar photo
Publisert 22. mars 2024 | 16:25

Analytikere hos forskningsgruppen og tenketanken ‘Institute for the Study of War’ (ISW) mener Russland forbereder seg på en storkrig med Nato.

– Det vil ikke skje umiddelbart, men sannsynligvis på kortere tid enn hva noen vestlige analytikere har antydet, skriver ISW i en ny analyse.

ISW kommer jevnlig med rapporter om utviklingen av krigen i Ukraina. Tidligere har de produsert rapporter om den syriske borgerkrigen, krigen i Afghanistan og Irak-krigen.

I den nye analysen skriver organisasjonen: «Det russiske militæret fortsetter å gjennomføre strukturelle reformer samtidig som de støtter krigen i Ukraina. Russlands konvensjonelle kapasitet skal på lang sikt være forberedelser til en potensiell fremtidig storskala konflikt med Nato.»

Tidligere har flere statsledere i Nato advart mot Russlands mulige planer om opptrapping av krigen. ISW viser blant annet til en uttalelse fra Polens president Andrzej Dudas i intervju med den amerikanske TV-kanalen CNBC:

– Hensikten er at Russland skal kunne angripe Nato allerede i 2026 eller 2027, sier Duda, med henvisning til uspesifisert tysk forskning.

Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen uttalte i februar at ny etterretning indikerer at Russland vil forsøke å angripe et NATO-land innen tre til fem år.

Den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu talte til styret i det russiske forsvarsdepartementet 20. mars. Der hevdet han at det russiske militæret planlegger å danne 14 divisjoner og 16 brigader innen utgangen av 2024.

Innen landmilitærvirksomhet vil vanligvis en divisjon omfatte rundt 10.000 til 25.000 soldater. En brigade er ikke fastsatt i størrelse, men tilsier ofte 2.000 til 8.000 soldater.

Les også: New York vil legalisere utroskap

I dag mangler Russland mannskap, militær infrastruktur og treningskapasitet på hærnivå, men ISW mener at de på sikt vil forsøke å bygge ut deres langsiktige militære kapasiteter tilsvarende Natos kapasitet.

Pågående personellendringer innen det russiske forsvarsdepartementet skal også være ytterligere indikatorer på Russlands forberedelser til en konflikt på lang sikt, mener ISW.

mest lest