Infinitum, som drifter dagens pantesystem i Norge, anslår at EUs nye pantekrav vil koste Norge 2,5 milliarder i året. I tillegg kommer kostnadene ved å bygge om butikkene.
EU vil ha nye regler for ombruksemballasje. De foreslår 10 prosent ombruk av drikkeflasker innen 2030, og 40 prosent ombruk innen 2040.
I dag bruker vi ikke de samme flaskene om igjen i Norge, men materialet i innsamlede bokser og flasker brukes til å produsere nye.
Infinitum har nå fått laget en rapport som slår fast at den norske ordningen både er billigere og bedre for miljøet.
Beregningene deres viser at den årlige merkostnaden for transport vil være 1,8 milliarder kroner om vi skulle legge om til EUs nye system. Legger man til det å håndtere flasker i butikk, kommer beløpet nærmere 2,5 milliarder kroner.
EUs krav om ombruk innebærer at flasker må vaskes, sorteres og oppbevares før de returneres for å bli brukt på ny. Dette systemet vil kreve mye mer areal, arbeidskraft og mye større transportkostnader enn å mose panten i plastsekker uten manuell sortering på bakrommet slik vi gjør i dag.
Lene Westgaard-Halle, næringspolitisk talsperson i Høyre, har tidligere kalt EUs krav en katastrofe for Norge.
– Vi har utviklet verdens trolig beste pantesystem. Det bør vi ikke gå bort fra. EUs krav ville vært en katastrofe for Norge, har hun sagt.
Samtidig frykter toppsjef Christian Aass i Aass Bryggeri at den nye ordningen vil føre til dyrere priser i butikkene fordi bedrifter påtvinges et dyrt system som på toppen av det hele er dårligere for miljøet.
NHO Mat og Drikke, sammen med søsterselskapene i Finland, Sverige og Danmark, har skrevet et brev hvor de ber land som har en velfungerende panteordning få slippe de nye kravene.
I mars kom EU til enighet om en innstilling i saken.
– Vi kan ikke se at det er noen endringer der som gir unntak fra ombrukskravene. Det ser mørkt ut for Norge nå, har Terje Sletnes i NHO Mat og Drikke sagt til E24.
Innstillingen som EU har kommet frem til innebærer muligheten for å få unntak, men Sletnes sier at det kreves en veldig høy gjenvinningsprosent på alle typer materialer at det ikke er realistisk at Norge kan få slippe unna de nye reglene.
Han tror dette kan bety at Norge vil måtte benytte to ulike systemer på samme tid: Ett for ombruk og ett for gjenvinning.
Les også: Ukraina er nær ved å tape – og vi trekker bare på skuldrene (+)
Da E24 omtalte de nye EU-reglene for over to måneder siden, stilte departementene seg positive til det nye systemet.
– Selv om vi forventer at de foreslåtte EU-kravene vil gi behov for tilpasninger for norske aktører, tror vi ikke at de vil gi store negative konsekvenser for det norske pantesystemet, uttalte statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) til E24.
Siden Norge er med i EØS, blir vi påvirket av nye EU-regelverk. EØS-land har rett til å nekte å ta inn EØS-relevante regler, men det er sjelden at dette skjer.