Javier Milei vil at Argentina skal bli «global partner» med NATO

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 22. april 2024 | 19:14

Argentina har offisielt bedt om å bli en global partner i NATO. Dette vil la landet forsterke sitt politiske og sikkerhetsmessige samarbeid med den vestlige forsvarsalliansen. Denne utviklingen følger etter president Javier Mileis beslutning om å orientere Argentina mer mot vestlige land.

Visegeneralsekretær Mircea Geoană møtte den argentinske forsvarsministeren Luis Petri i NATOs hovedkvarter i forrige til samtaler om å bygge et sterkere samarbeid mellom NATO og Argentina ifølge Epoch Times.

– Det er en stor glede å ønske forsvarsminister Luis Petri velkommen til NATOs hovedkvarter. Argentina spiller en viktig rolle i Latin-Amerika, og jeg er glad for dagens forespørsel om å bli NATO-partner. NATO samarbeider med en rekke land over hele verden for å fremme fred og stabilitet. Et tettere politisk og praktisk samarbeid kan være til fordel for oss begge, sa Mircea Geoană videre.

De to topplederne delte meninger om sikkerhetsproblemer både i Europa og Latin-Amerika. Visegeneralsekretæren hilste Argentinas innsats for å hjelpe Ukraina med nødvendig humanitær bistand velkommen, noe som omfatter matforsyning, medisinsk hjelp og assistanse til flyktninger.

NATO startet politiske samtaler med Argentina på starten av 1990-tallet. Senere ble Buenos Aires med i NATO-støttede fredsbevarende operasjoner i Bosnia-Hercegovina og Kosovo. For tiden er Colombia NATOs eneste samarbeidspartner i Latin-Amerika. En avgjørelse om et offisielt partnerskap krever enighet blant alle de 32 allierte landene.

Etter dette møtet sendte Argentina inn en offisiell søknad om å bli en global partner i NATO. Å få denne rollen vil hjelpe landet til å styrke sitt politiske og militære samarbeid med denne vestlige forsvarsalliansen.

mest lest