Finn Skårderud kan miste autorisasjon som psykiater

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. juni 2023 | 11:50

Statsforvalteren har ferdigbehandlet fem tilsynssaker mot den profilerte psykiateren. Helsetilsynet skal vurdere suspensjon i den ene saken, ifølge varslernes advokat.

Det var opplysninger som først fremkom i en roman av forfatter Hilde Rød-Larsen (48) som satte igang kritikken og som senere førte at Helsetilsynet satte igang en tilsynssak før jul 2022. Rød-Larsen mener Finn Skårderud blandet inn sin rolle som psykiater i den seksuelle relasjonen som oppsto dem i mellom på slutten av 1990-tallet.

Hun har skrevet roman om det, men har i løpet av høsten kommet ut med at det hun beskriver er basert på virkelige hendelser.

De to traff hverandre i et selskap hos Rød-Larsens foreldre, og etter to år oppsto en seksuell relasjon. Hilde Rød-Larsens far er diplomaten og Ap-mannen Terje Rød-Larsen.

Hilde Rød-Larsen var ikke formelt Skårderuds pasient på noe tidspunkt. Psykiateren hadde gjort inntrykk på henne under middagen fordi han forsto og tolket hennes spiseforstyrrelser. Det er også Skårderuds spesialfelt og han driver en institusjon for nettopp dette.

– I et familieselskap da jeg var i begynnelsen av tyvårene, møtte jeg en betydelig eldre mann. Vi snakket sammen, og han sa at han kunne se at jeg var for tynn, og at det ikke kunne være lett for meg med de foreldrene jeg hadde, sa Hilde Rød-Larsen i et intervju med Information før lansering av boka i Danmark.

– Han fortalte at han hadde skrevet noe som han mente jeg ville gjenkjenne meg i. Det sa jeg ja til å lese, og noen dager senere sendte han det til meg.

Ett år senere, i 1999, møter hun igjen psykiateren. Men da er det hun som tar kontakt. De to tar en kaffe sammen. Han inviterer henne til å se kontoret hans.

Noen dager senere tar den profilerte psykiateren, som da var omlag 44 år, igjen kontakt.

– Han inviterte meg, helt eksplisitt, til å ha sex med han på behandlingsrommet i terapidivanen, sa hun i intervjuet som iNyheter tidligere har omtalt.

De to møtes angivelig fem ganger på psykiaterens behandlingsrom. Første gangen i 1999, siste gang i februar 2000. Hvert møte innebar en samtale, vin og «kort samleie på hans divan».

Etter at saken nådde mediene, har flere kvinner kommet frem med anklager. De er av varierende karakter. Ytterligere to personer har stått frem:

Victoria Nordberg (38), som var psykiaterens pasient i 20 år, har varslet om det hun mener er et avhengighetsskapende og uprofesjonelt forhold mellom pasient og behandler.

Miriam (35) har varslet om angivelig «grenseoverskridende atferd og seksuelt krenkende handlinger» i terapirommet høsten 2001.

Les også: Finn Skårderud har svart: Føler seg rettsløs i møtet med tilsynsmyndighetene og offentligheten

Finn Skårderud har hele tiden benektet anklagene mot ham.

Det er i en pressemelding i dag at Statsforvalteren opplyser om at de har ferdigbehandlet deler av saken.

Det er foreløpig bare iNyheter av norske medier som har navngitt Skårderud.

«Vi har i dag oversendt fem saker til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon. En av sakene gjelder psykiaterens rekvireringspraksis.

En av sakene gjelder pasientbehandling og journalføring. To av sakene gjelder pasientbehandling, rollesammenblanding og journalføring, hvorav en av disse sakene er saken fra 2003 som er gjenopptatt.

Den femte og siste saken gjelder rollesammenblanding. Vi mener ikke at det kritikkverdige i denne saken er så alvorlig at det tilsier vurdering av administrativ reaksjon etter helsepersonelloven alene, men har oversendt saken fordi vi vurderer at den bør ses i sammenheng med øvrige saker som er oversendt.»

Statsforvalteren skriver videre at de har «tilsynsmessig oppfølging» med psykiateren i ytterligere tre saker.

Advokat Mette Yvonne Larsen representerer flere av pasientene i tilsynssakene.

– Statsforvalteren har innstilt på at Helsetilsynet skal vurdere suspensjon i den ene saken. Konklusjonen i tre saker som er ferdigbehandlet, er brudd på forsvarlighetskravet i Helsepersonelloven, rollesammenblanding, manglende journalføring. De innstiller på tap av autorisasjon eller begrenset autorisasjon, sier Larsen til VG.

Skårderuds avdokat Halvard Helle har så langt ikke besvart henvendelser i saken.

mest lest