Politiet tar bilen

Avatar photo
Publisert 22. august 2023 | 18:13

– Vi håper dette sender et kraftig signal, sier politiet.

En mann i 20-årene er nå dømt etter å ha kappkjørt på E18 tidligere i sommer.

– Dommen fra Asker, Bærum og Ringerike tingrett har besluttet at vilkårene er til stede for inndragning, sier politifullmektig ved Sørøst politidistrikt, Haldis Framstad Skaare til NRK.

Tingretten henviser til straffeloven § 69 og slår fast at politiet kan inndra bilen. Lovhjemmelen gir politiet mulighet til å inndra gjenstander eller redskaper som er brukt i kriminelle handlinger.

Skaare sier til NRK at dette ikke er første gang i Norge at man inndrar et kjøretøy, og at det finnes noe rettspraksis på dette fra tidligere.

– Ofte har det vært gjort ved gjentatte overtredelser. Men i en så alvorlig sak som dette mente vi helt klart at vilkårene for inndragning var til stede, sier hun til kanalen.

Les også: Sylvi Listhaug vil ta bilen fra villmannskjørere

Mannen ble også dømt til 60 dagers ubetinget fengsel og tap av førerkortet i 38 måneder. Forsvareren hans forteller til NRK at dommen vil ankes.

– Vi håper dette sender et kraftig signal til dem som tenker på å kjøre på en slik måte, sier Skaare.

Mannen er dømt etter å ha kjørt fra politiet i over 200 km/t etter å ha kappkjørt på E18. Et gatebilmiljø sperret av veien mellom Drammen og Oslo for å kappkjøre. Det samlet seg et stort antall tilskuere på en bro over E18 for å se på.

Sjef i Utrykningspolitiet (UP), Knut Smedsrud, har tidligere sagt at han mener Norge bør la seg inspirere av en dansk lov som tillater inndragelse av bil.

I Danmark er det inndratt flere hundre kjøretøy. Praksisen brukes ofte ved fartsovertredelser der man kjører 100 km/t over fartsgrensen, eller har over to i promille.

mest lest