FHI: Nye funn om bivirkninger fra koronavaksine

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 22. september 2023 | 20:53

I en pressemelding utgitt fredag kveld, har Folkehelseinstituttet kunngjort nye funn vedrørende blødningsforstyrrelser i forbindelse med koronavaksinering.

I den ferske studien, publisert i tidsskriftet Science Advances, har FHIs forskere avdekket økt forekomst av uventet underlivsblødning etter koronavaksinasjon blant kvinner som ikke lenger menstruerer på grunn av overgangsalder eller hormonbruk fra hormonbasert prevensjon.

– I den nye studien fant vi økt risiko for uventet underlivsblødning hos kvinner som har sluttet å menstruere på grunn av overgangsalder, så vel som hos kvinner som ikke menstruerer fordi de bruker hormoner.

Dr. Blix opplyser videre at blant de ikke-menstruerende kvinnene som rapporterte om blødning etter vaksinering, sa flertallet at de kun hadde opplevd en enkelt blødningsepisode, at denne varte en uke eller kortere, og at blødningen ikke var kraftig.

Den omfattende studien har en respondentbase på hele 22 000 kvinnelige deltakere, fordelt på Seniorkohorten og Den norske mor, far og barn- undersøkelsen (MoBa).

– Gitt at kvinnene har husket alle blødningsepisoder like godt, og ikke overrapportert blødninger etter vaksinasjon, eller kanskje viktigere, ikke underrapportert blødninger før vaksine, er risikoen økt 2-4 ganger i den første måneden etter vaksine.

De fleste deltakerne i studien hadde mottatt mRNA-vaksinene fra Pfizer eller Moderna. Det er verdt å merke seg at kraftig menstruasjonsblødning ble inkludert som en mulig bivirkning i produktinformasjonen for disse vaksinene i oktober 2022, basert på en nøye vurdering av legemiddelmyndighetene.

Hvorvidt legemiddelmyndighetene vil anse uventet blødning hos kvinner som ikke menstruerer som en mulig bivirkning er derimot ikke avgjort, opplyser FHI.

Alle studier omkring koronavaksine og underlivsblødninger kommer fra observasjonsstudier gjennomført etter at vaksinene ble lansert, skriver de videre.

Dette er FHIs funn:

  • Blant 7725 kvinner etter overgangsalderen (postmenopausale) svarte totalt 252 kvinner (3,3 %) at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Nesten halvparten av disse kvinnene (1,5 %) svarte at blødningen oppsto i måneden etter koronavaksine. 
  • Blant 7148 kvinner som var i overgangsalderen (perimenopausale) rapporterte 1008 kvinner (14,1%) at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Halvparten av disse kvinnene (7,2 %) svarte at blødningen oppsto i måneden etter koronavaksine.
  • Blant 7052 ikke-menstruerende kvinner som ikke var kommet i overgangsalderen (premenopausale) rapporterte 924 kvinner (13,1%) at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Litt over halvparten av disse kvinnene (7,3 %) svarte at blødningen oppsto i måneden etter koronavaksine.
    • De premenopausale kvinnene som ikke menstruerte brukte i hovedsak hormonspiral (74%). 

— Når vi legger disse tallene inn i en statistisk modell som også tar i betraktning at tiden før vaksinasjon er lenger enn tiden etter vaksinasjon, får vi et estimat på om risikoen er økt i tiden etter vaksine, og hvor mye den er økt i forhold til risikoen før vaksine, forklarer Blix. 

  • For kvinner etter overgangsalder finner vi 2-3 ganger økt risiko
  • For kvinner i overgangsalderen finner vi 3-4 ganger økt risiko
  • For kvinner før overgangsalder finner vi omtrent 4 ganger økt risiko

Les også: Vil anbefale påfyll med koronavaksine

Blødningsforstyrrelser har ikke blitt knyttet til vaksinering tidligere, og slike hendelser ble ikke adressert i de kliniske randomiserte studiene av koronavaksinene, skriver FHI videre.

— Bidraget fra deltakerne i studien er svært viktig og gir unik kunnskap om forhold som ikke kan hentes fra helseregistre. Vi er takknemlige for den innsatsen og utholdenheten deltakerne har vist oss gjennom pandemien, avslutter Blix.

Tidligere studier gjennomført av FHI har også indikert økt risiko for menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinering blant yngre kvinner. Det gjelder undersøkelsene Population-based cohort study in Norway og Heavy bleeding and other menstrual disturbances in young women after COVID-19 vaccination.

mest lest