Storbritannias forsvarsminister: Ukrainske sivile står i livsfare denne vinteren

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. oktober 2023 | 09:06

Ingeniører fra den britiske hæren har trent ukrainske sivilingeniører i hvordan de kan forsvare Ukrainas energisektor mot russiske angrep denne vinteren.

Skade og ødeleggelse av kritisk nasjonal infrastruktur fra russiske missil- og droneangrep regnes som en av de største truslene mot ukrainske liv siden den russiske invasjonen i februar i fjor, skriver det britiske forsvarsdepartement i en pressemelding.

Storbritannians forsvarsminister Grant Shapps sier treningen er «kritisk» for å beskytte ukrainske sivile liv når vinteren nærmer seg.

De ukrainske sivilingeniørerene har gjennom en to uker opplæring lært å identifisere en potensiell eksplosjonsradius og virkningen av forskjellige våpen og eksplosiver, sa det britiske forsvarsdepartementet.

– Ukrainas sivilbefolkning står daglig overfor livsfare fra Putins styrker og deres vilkårlige bombardement av dens kritiske infrastruktur, sier Grant Shapps, og legger til:

– Det ukrainske folket har vist urokkelig motstandskraft i møte med denne ulovlige invasjonen, og denne skreddersydde opplæringspakken vil bidra til å redde liv i de bitre kalde vintermånedene, hvor tilgang til pålitelig energi er av avgjørende betydning.

Major Michael Suddaby fra Storbritannias Royal Engineers, som ledet opplæringen, sier at han ikke er i tvil om at det de ukrainske ingeniørene har lært vil bli tatt i bruk i de kommende ukene.

– De ukrainske deltakerne var ekstremt motiverte og ønsker å kunne bruke metodene til spesialstyrker og metodene for vurdering av infrastruktur, som de har lært på kurset, for å støtte landet sitt, sier han.

mest lest