To menn er dømt for grove bedragerier av 47 millioner kroner mot Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet, opplyste Økokrim i en pressemelding mandag.
iNyheter skrev om tiltalen i mars.
Økonkrim oppgir ikke navnene, men det dreier seg om Christian Nellemann (58) og Rune Henriksen (48) som dømt til henholdsvis fem år og ett år og 10 måneders ubetinget fengsel for omfattende økonomisk bedrageri mot norske myndigheter.
Nellemann er i tillegg dømt til å betale totalt 10 millioner kroner til UD og Klima- og miljørdepartementet, mens Henriksen er dømt til å betale totalt 3 millioner kroner.
Nellemann ble også dømt for hvitvasking og dokumentforfalskning.
Nellemann arbeidet flere år som ansatt og prosjektleder ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA) og hos GRID-Arendal før han gikk over i full stilling i Rhipto – Norwegian Center for Global Analysis (heretter Rhipto), som han stiftet sammen med Rune Henriksen i 2015.
iNyheter har lest dommen.
Økokrim skriver i sin oppsummering at Oslo tingrett fant de to skyldige i grovt bedrageri etter at de brukte store deler av bistandsmidler på private luksusgoder som kostbare ferieturer, biler, våpen, og kniver.
I tillegg ble midlene brukt til urettmessig diett- og kostgodtgjørelse samt leie av leilighet til privat bruk. Dommen avslører at tilskuddene, som var øremerket utviklingsprosjekter i regi av FN, ble misbrukt til personlige formål over en periode på flere år.
Oslo tingrett slo også fast at de domfelte benyttet bistandsmidler til å kjøpe en fritidshytte i Innlandet, som førte til inndragning av 3,5 millioner kroner fra foreningen Rhipto – Norwegian Center for Global Analysis, som de ledet.
Skader tilliten til norsk bistandspolitikk
Oslo tingrett mener de tiltaltes handlinger undergraver tilliten til norsk bistandspolitikk. «Retten legger i skjerpende retning videre vekt på at bedrageriet gjaldt bistandsmidler, idet midlene var øremerket utviklingsland. Tiltaltes handlinger var etter rettens syn egnet til å undergrave tilliten til norsk bistandspolitikk, og anses derfor for å være av samfunnsskadelig karakter,» heter det i dommen.
Midler fra Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD) var ment å fremme fred, bærekraft og sikkerhet i utviklingsland. I stedet ble betydelige deler av disse midlene brukt på luksusartikler og private investeringer, skriver Økokrim i en pressemelding.
Økokrim: Svekker det tillitsbaserte systemet
Statsadvokat Henrik Horn, som førte saken på vegne av påtalemyndigheten, reagerte sterkt på handlingene til de domfelte.
– Økokrim er enig i Oslo tingretts vurderinger i denne saken. Det tillitsbaserte tilskuddssystemet vårt er sårbart. Denne type kriminalitet undergraver bistandsarbeidet i Norge og svekker vårt tillitsbaserte system. Det er særlig forstemmende at noen tilegner seg bistandsmidler og ikke minst bruker dem på privat luksus som i denne saken, sier statsadvokat Henrik Horn i pressemeldingen fra Økokrim.
De to domfelte ledet en forening som mottok over 55 millioner kroner i tilskudd fra UD og KLD mellom 2016 og 2021. Midlene var ment å dekke kostnader knyttet til utarbeidelsen av rapporter som skulle støtte FN med analyser og informasjon om miljø, sikkerhet og utvikling.
Forsvarerne til de to er dypt uenige i dommen og sier til Finansavisen at den vil bli anket.
– Essensen i tingrettens dom er at hvis de tiltalte bare hadde tatt ut alle inntektene i foreningen som lønn for alt det arbeidet som ble nedlagt, ville ting ha vært i sin skjønneste orden. Det legges inn en ikke-uttalt forutsetning om at foreningen måtte bruke alle inntektene og ikke bygge opp noen reserve eller egenkapital, sier Henriksens advokat Andres Brosveen fra Elden advokatfirma til Finansavisen.
Fredrik Berg i Fend Advokatfirma, som representerer Christian Nellemann, mener det er uforståelig at retten konkluderer med at departementene er «bedratt» og har krav på erstatning siden det i dommen heter «Rhipto har utført arbeid i samsvar med tilskuddsavtalene, og at arbeidets omfang eller kvalitet ikke er bestridt av Økokrim.»
– Dette er ikke god fornuft, og heller ikke riktig jus, etter vårt syn. Dommen tar steg over strafferetten og avtaleretten for å få faktum til å passe med anklagen, sier Berg til Finansavisen.
Han legger til at Nellemann vil anke «alle sider av dommen».
Bakgrunn for saken
Teksten under er en mer detaljert oppsummering av rettens kjennelse.
I perioden 2016 til 2021 mottok Rhipto – Norwegian Center for Global Analysis til sammen nesten 60 millioner kroner i tilskudd fra Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD).
Tilskuddene skulle brukes til prosjekter rettet mot å støtte FN med analyser knyttet til internasjonal kriminalitet, konfliktforebygging og miljøbeskyttelse. Pengene ble utbetalt som en del av to større prosjektavtaler – et fra UD og et fra KLD – der Rhipto skulle levere analyser og rapporter for å bidra til global sikkerhet og miljøvern.
Omfanget av bedrageriet
Tingretten fant at bedrageriet involverte utbetalinger på totalt 26,8 millioner kroner fra UD og 20,9 millioner kroner fra KLD. Nellemann sendte jevnlig inn uriktige regnskap og betalingsanmodninger der han hevdet at tilskuddsmidlene var brukt opp i tråd med avtalene, til tross for at en stor del av midlene fortsatt var tilgjengelig på Rhiptos kontoer. I flere tilfeller ble pengene flyttet fra prosjektkontoene til andre kontoer som departementene ikke hadde innsyn i.
Retten pekte på at både UD og KLD gjennom hele prosjektperioden ble forledet til å tro at midlene var brukt til formålet, og dermed fortsatte å utbetale tilskudd. Disse utbetalingene ble støttet av falske regnskaper og uriktige rapporter som ga et inntrykk av at prosjektarbeidet var i samsvar med avtalene.
Nellemanns forsøk på å skjule økonomiske misligheter
I tillegg til bedrageriet ble Nellemann dømt for hvitvasking og dokumentforfalskning. Han brukte deler av tilskuddsmidlene til å kjøpe en fritidseiendom i Kolbrennerveien 33 i Nordre Land. For å dekke over dette, endret han en meldingsutveksling med en seniorrådgiver i UD, der han fjernet meldinger som kunne avsløre misbruket. Denne falske meldingsstrengen ble senere videresendt til Rhiptos revisorer, noe som gjorde det vanskeligere for dem å oppdage mislighetene.
Henriksens rolle i saken
Rune Henriksen hadde ikke en like aktiv rolle som Nellemann, men retten fant at han medvirket til bedrageriet. Henriksen, som var styremedlem og ansatt i Rhipto, unnlot å gripe inn eller korrigere de uriktige opplysningene som ble gitt til departementene. Selv om han ikke var direkte involvert i kommunikasjonen med myndighetene, mente retten at hans passivitet og manglende handling bidro til å opprettholde bedrageriet.
Henriksen ble derfor dømt til to og et halvt års fengsel for medvirkning til grovt bedrageri. Retten mente at han som styremedlem hadde et ansvar for å hindre misbruket av tilskuddsmidlene, noe han ikke gjorde.
Departementene varslet av revisorer
Det var først etter en varsling fra revisorer som hadde gjennomgått Rhiptos regnskaper at UD og KLD ble klar over de økonomiske mislighetene. I mars 2021 oppdaget Klima- og miljødepartementets saksbehandler at Rhipto hadde opparbeidet seg et stort overskudd på tilskuddsmidlene, noe som ikke var rapportert til departementene. Videre undersøkelser avdekket at store deler av pengene ikke hadde blitt brukt til det formålet de var bevilget til.
I løpet av 2021 gjennomførte både UD og KLD egne tilsyn som bekreftet at tilskuddsmidlene var blitt brukt til private formål, og at store beløp hadde blitt overført til skjulte kontoer. Etter disse avsløringene ble saken anmeldt til Økokrim, som etterforsket saken og tok ut tiltale mot Nellemann og Henriksen i mars 2024.
Rettens vurdering
Dommerne la også vekt på at Nellemann hadde utnyttet sin rolle som daglig leder og styreformann til å manipulere prosjektregnskapene, samt at han aktivt forsøkte å skjule sine handlinger gjennom dokumentforfalskning. Nellemanns forsøk på å skjule misbruket av midlene ved å endre meldingsutvekslinger og skjule regnskap var spesielt skjerpende.
Henriksen ble ansett som mindre sentral, men retten fant likevel at hans medvirkning var tilstrekkelig for å dømme ham for grovt bedrageri.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Nå er gavmildheten virkelig skrudd på blant våre lesere