Tjener det Sumaya Jirde Ali å stadig bli fremstilt som et slags «nasjonalt rasistoffer»?

Avatar photo
Sverre Avnskog
Pensjonert lærer
Publisert 22. november 2022 | 20:24

Dette er et ekstern innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Rasismesaken mot Atle Antonsen er foreløpig henlagt, men det er varslet at avgjørelsen vil bli anket. Kanskje det kan være et passende tidspunkt for norsk presse til å tenke gjennom om de virkelig gjør Sumaya Jirde Ali en tjeneste med de til dels voldsomme og ensidige oppslagene, der de nesten utnevner henne til et slags «nasjonalt rasistoffer», som beviser hvor utbredt rasismen er i Norge?

Eller kan det faktisk være at denne meget omfattende omtalen av Jirde Ali heller virker stigmatiserende på henne, og nærmest tvinger henne inn i en offerrolle, som kan komme til å bli heftende ved henne i all fremtid? 

Jeg mener, mediene kan neppe ha unngått å legge merke til at deres gjentatte oppslag om rasismen mot Jirde Ali, faktisk blir en ganske betydelig belastning på henne? Først slås det stort opp at Atle Antonsen har brukt «grov rasisme» mot Jirde Ali og har blitt politianmeldt av henne. Og når det så viser seg at saken fører til grov hets mot Jirde Ali både direkte i hennes innboks og i sosiale medier, så slås det også stort opp i mediene.

Og hva vil skje dersom saken ankes og enten blir avvist eller ender med tiltale, og dette igjen fører til stygge angrep mot Jirde Ali, skal dette også bli stort oppslåtte mediesaker? Skal det ikke bli noen ende på hvor mye det skal slås opp i mediene om sjikane, hets og rasisme mot Jirde Ali? Og har norske journalister overhodet reflektert over hva dette voldsomme kjøret gjør mot en ung, norsk-somalisk kvinne?

Er mediene virkelig så sikre på at de tjener Jirde Alis sak? Tenker de over om hva det gjør med henne som person å bli selve symbolet på det gjennomrasistiske norske samfunnet?

Sumaya Jirde Ali ble veldig tidlig hele den norske medieverdenen og kulturelitens yndling. Hun ble utnevnt til årets bodøværing og fikk flere andre utmerkelser nærmest uten å ha utrettet særlig mye. Men hun var en svært kritisk innvandrerstemme mot det norske samfunnet, og er det noe mediene og kultureliten elsker, er det kritikk mot det påståtte rasistiske norske samfunnet.  

Og her hadde de en skikkelig friskus, en ung norsk-somalier, som overhodet ikke la fingrene imellom i sin kritikk av samfunnet, politiet og ikke minst hvite, middelaldrende menn. Slikt elsker selvsagt mediene.

Men hvordan reagerte den norske opinionen på denne måten å skyve en ung hijabkledd, mørkhudet kvinne frem i mediene og utrope henne til et ideal og et forbilde? Jo, selvsagt ble hun tiljublet av venstresiden, av Antirasistisk Senter, kultur-Norge og MSM!

Men hva med den «tause majoriteten» av nordmenn? De som ikke slipper til i media, men må nøye seg med å mene noe seg imellom eller på sosiale medier? De av oss som følger med i sosiale medier på grasrota merket oss ganske tidlig at Sumaya Jirde Ali, eller rettere sagt medienes hyllest av henne, tirret på seg mange sinte nordmenn.

Det står ikke til å nekte for at når en ung somalisk innvandrerkvinne står på en offentlig scene etter å ha mottatt en hedersbevisning og roper taktfast sammen med publikum «fuck Sylvi Listhaug», «fuck Sylvi Listhaug», så vekker det en viss antipati hos en god del nordmenn.

Det er ingen menneskerett å ha publikums sympati. Folk flest velger helt suverent selv hvem i offentligheten de føler sympati for og hvem de føler antipati for. Slik er nå en gang verden. Og det står nok dessverre ikke til å nekte for at Sumaya Jirde Ali har pådratt seg ganske mye antipati og irritasjon fra deler av det norske folk.  

Les også: Slutt å overlate kampen mot rasisme til politiet

Og hun fulgte etter hvert opp oppfordringen «fuck Listhaug» med «fuck politiet», «fuck diplomatisk samtale» og andre temmelig kontroversielle uttalelser. Overrasker det noen at en god del nordmenn reagerer negativt på dette? Da kjenner de allmenheten dårlig, tør jeg påstå.

Man kan jo spørre om hvordan f eks den pakistanske befolkningen hadde reagert dersom en norsk kvinne innvandret til landet deres, og brukte sin stemme til å fortelle hvor rasistisk det pakistanske samfunnet er, hvor mye hun hatet pakistanske brune menn og hvor rasistisk det pakistanske politiet er mot hvite innvandrere? Kan vi kanskje anta at hun hadde blitt omgående arrestert eller utvist? Tror neppe hun hadde blitt hyllet og tildelt priser…. 

Men her i Norge så hylles slik opptreden, av en merkelig grunn. Og de som hyller Jirde Ali og stadig trekker henne frem i offentligheten, de skjønner åpenbart ikke denne dynamikken, eller hvorfor mange reagerer annerledes enn dem selv, selv om det burde være helt legitimt å reagere negativt på at en innvandrer som har fått alt av Norge, svarer med å sverte og sjikanere stort sett alt norsk.

Jirde Ali ble møtt med en del helt saklig kritikk da hun først ble trukket frem i offentligheten, men dessverre også en del ren sjikane og ondskapsfullheter. Men mediene valgte å overse helt den saklige delen av kritikken, og erklærte all motstand mot Jirde Alis synspunkter som ondsinnet rasisme, uten at de forsto at de faktisk ufarliggjorde henne som en person og ga henne rollen som rasistoffer. 

Mediene er simpelthen ikke i stand til å se at man kan risikere at en stor del av befolkningen reagerer med antipati mot svært negative ytringer mot deres samfunn, ikke fordi de hater innvandrere, men fordi de misliker sterkt det som blir sagt om det norske samfunnet i offentligheten.

Folk har som sagt rett til å føle sympati eller antipati, alt etter som hvordan kjendiser står frem i offentligheten. Man har ikke noe krav på å bli likt av alle. Og i tilfellet med Jirde Ali, vil jeg påstå at mediene bærer en stor del av ansvaret for at hun dessverre har mange mot seg. Og det mener jeg må være forklaringen på at mange heller sympatiserte med Atle Antonsen i stedet for henne, selv om Antonsen åpenbart hadde oppført seg som en drittsekk.  

Jeg støtter selvfølgelig overhodet ikke rasisme, sjikane eller trakassering. Men saklig kritikk, må selvsagt være fullt lovlig.

Og nå som hele denne rasismesaken er blitt henlagt, har vi også fått kjennskap til en annen oppfatning av hva som skjedde den fatale kvelden i oktober. Og, jeg hadde nær sagt selvsagt, viser det seg at Jirde Alis egen fremstilling ikke forteller hele historien. Atle Antonsen kan kanskje skylde seg selv, som ikke har villet uttale seg, men burde ikke også journalistene tatt noe mer forbehold, da de skråsikkert uttalte seg om at det åpenbart var snakk om grov rasisme og at det ikke fantes noen annen måte å oppfatte Antonsens oppførsel på.

Men påtalemyndigheten oppfatter det altså annerledes. Og i vurderingen får vi vite at Jirde Ali og hennes venninne på et tidspunkt overdøvet Antonsen, og tok kraftig til motmæle. Og da Antonsen forsøkte å forklare seg, så nektet de å høre på han. Og til slutt, da jentene ville gå, så rakte Antonsen ut hånda for å be dem bli, og da slo Jirde Ali vekk hånda hans.  

Dette står det ingenting om i Jirde Alis beskrivelse av hendelsene. Og tilhørerne forklarte hvorfor de ikke grep inn – fordi de oppfattet Antonsens utsagn som et forsøk på humor. Grovkornet humor, ja vel, men det er også humor for noen. 

Burde ikke mediene ha tatt forbehold om at saken hadde flere nyanser, som ikke kom frem i Jirde Alis beskrivelse? Til tross for at Antonsen ikke har villet forklare seg, synes jeg kanskje mange journalister kunne tatt litt mer forbehold om at de bare kjente en side av saken.

Flere medier har skrevet at denne saken nå må åpne for en større samfunnsdebatt om det rasistiske norske samfunnet. Vi vet alle hva det betyr: Det betyr at mediene vil lete etter rasismesaker som skal fylle spaltene i ukesvis, akkurat slik som etter saken mot ambulansesjåføren, Erik Skjenken. Da var også samtlige norske journalister skråsikre på at han hadde begått grov rasisme.

Mediene simpelthen elsker slike saker. Når de helt uhemmet kan dundre på med påstander om den grove, norske hverdagsrasismen. Ingen motforestillinger slipper til og alle er enige om hvor mye rasisme det finnes i Norge.

Og nå vil de visst bruke den 25 år unge norsk-somaliske innvandreren Sumaya Jirde Ali som hele Norges rasistoffer og den norske hverdagsrasismen skal stå på dagsordenen i ukesvis.

Eller – kan det hende at flere aviser tar til vettet, og innser at de faktisk skader henne med dette rasismeråkjøret? Nå har det jo overraskende nok vært ganske stille omkring saken et par dager. Stakkars Sumaya, sier nå jeg. 

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Nei, Atle Antonsen er ikke en typisk hvit mann: Han er en mektig drittsekk med rusproblemer

mest lest