Søker konsesjon om den største vannkraftoppgraderingen på 40 år

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. desember 2023 | 14:21

Lyse og Hydro har søkt om konsesjon for fem nye vannkraftverk i Røldal-Suldal. Oppgraderingen vil mer enn doble antall hestekrefter og er den største oppgraderingen i Norge på 40 år ifølge en pressemelding fra selskapene.

Gjennom det felleseide selskapet Lyse Kraft DA, har Lyse og Hydro nå søkt konsesjon for å oppgradere de 60 år gamle kraftverkene i Røldal-Suldal med fem nye vannkraftverk som vil mer enn doble antall hestekrefter.

Samlet investering kan bli opp til 7-8 milliarder kroner, med byggestart tidligst i 2027.

– Dette er i nasjonal målestokk et svært stort vannkraftprosjekt. Dersom vi får konsesjonen, kan vi sette i gang den største vannkraftoppgraderingen på 40 år. Utbyggingene skjer i stor grad inne i fjellet så det utbyggingen er med begrensede konsekvenser for natur og miljø, sier Eimund Nygaard, konsernsjef i Lyse.

Konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard

– Vannkraften trenger flere hestekrefter for å produsere mer når det er kaldt, mørkt og vindstille. Med dette vil vi mer enn doble den installerte effekten og dermed bidra med mer fornybar energi i de timene samfunnet trenger det mest, sier Nygaard.

Tilpasser samfunnets behov for kraft
Dagens kraftverk i Røldal-Suldal (RSK) består av ni kraftstasjoner, som strekker seg langs Røldal og Suldalsvassdraget og ned til Suldalsvatnet. Kraftverkene stod ferdig i 1968. De ble ifølge selskapene ble bygget «for en annen tid og et annet samfunnsbehov, og gir i dag liten fleksibilitet til å tilpasse kraftproduksjonen til når samfunnet trenger det mest.»

– Skal vi lykkes med det grønne skiftet i Norge trenger vi mer fornybar energi. Da må vi også hente ut potensialet i vannkraften, sier Arvid Moss, konserndirektør for Hydro Energi.

Kraftverkene i Røldal-Suldal ble bygget av Hydro på midten av 1960-tallet for å forsyne Karmøy metallverk med fornybar kraft.

– Nye og oppgraderte vannkraftverk i Røldal-Suldal vil bli viktige for å sikre et mer robust kraftsystem som kommer både industrien, klimamålene og samfunnet til gode. Vi ser nå frem til å jobbe videre med disse planene i tett dialog med nasjonale myndigheter og lokalsamfunnene i Ullensvang og Suldal kommune, sier Moss.

Lyse og Hydro forventer at 150-250 personer vil være ansatt for å jobbe med de ulike prosjektene i en mulig byggeperiode på 6-8 år.

Nøkkelfakta om oppgraderingen:

  • Fra 630MW til 1280MW effektoppgradering.
  • 500MW pumpekraft
  • 800 GWh økt produksjon
  • Redusert brukstid – fra 6000 timer i dag til 3000 timer.
  • Kostnadsramme 7-8 milliarder kroner.
  • Fem nye kraftverk, hvorav tre nye pumpekraftverk.
  • 150 – 250 direkte arbeidsplasser i byggeperioden.
  • Økte kommunale skatteinntekter

mest lest