– Huitfeldt ble rundlurt av Taliban-terroristene

Avatar photo
Publisert 23. januar 2023 | 20:22

Sylvi Listhaug raser mot regjeringen ett år etter Taliban-besøket.

Regjeringen inviterte Taliban til Norge i januar 2022 for å avholde samtaler i et forsøk på å legge press på regimet til å utdanne jenter, opprettholde grunnleggende menneskerettigheter og gi tilgang til humanitær hjelp til hele landet.

Møtet fant sted på Soria Moria hotell ved Nordmarka i Oslo. Der møtte representanter fra Taliban-regjeringen en norsk delegasjon for å diskutere menneskerettigheter og den humanitære situasjonen i Afghanistan kort tid etter at Taliban tok makten i august 2022.

Dette skjedde etter at vestlige styrker trakk seg ut av hovedstaden Kabul.

Besøket kostet sju millioner kroner, inkludert 3,5 million til å fly inn Taliban-delegasjonen på privatfly.

FrP-leder Sylvi Listhaug har rettet knallhard kritikk mot regjeringen og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Det er ekstremt naivt å tro at du kan påvirke utøvere av totalitære ideologier gjennom dialog. Det har vist seg enten det er nazisme, kommunisme, fascisme eller ekstrem islamisme. Det eneste møtet i Norge bidro til var anerkjennelse for Taliban-terroristene, sier hun på partiets egen nettside.

Listhaug mener Huitfeldt og regjeringen bør være flau over å ha blitt rundlurt av Taliban-terroristene.

Hun mener og at Taliban ikke hadde noe i Norge å gjøre, og at vi ikke hadde noen tro på at dette vil bidra til noe annet enn å kaste bort skattebetalernes penger.

– Dessverre fikk Frp og mange av de som har flyktet fra regimet rett. Norge er grenseløst naive. Når skal Huitfeldt og regjeringen lære?

– Nødvendig med dialog

Utenriksminister Anniken Huitfeldt mener Listhaugs politikk ville gjort situasjonen verre.

– Vi lytter til de som kjemper for kvinners rettigheter i Afghanistan. Å forsøke å isolere Taliban og ikke snakke med dem vil gjøre situasjonen enda verre. Frps politikk vil bare ramme de som er igjen og kjemper for at afghanske jenter fortsatt skal kunne gå på skole, sier hun til Nettavisen.

Hun mener at isolasjon øker risikoen for humanitær krise, økt ekstremisme og flyktningstrømmer mot Europa.

– Møtene i Oslo, mellom Taliban, USA, EU, sentrale europeiske land og Norge, er et eksempel på nødvendig kontakt, sier Huitfeldt.

Utenriksministeren sier at befolkningen i Afghanistan mangler mat og medisiner, og at det internasjonale samfunnet må være i konstant kontakt med landet for å sikre at den humanitære hjelpen kommer fram.

Diplomat uenig med Listahug

Kai Eide har viet flere år av sitt liv til demokratisering og gjenombygging av det krigsherjede landet. Han har erfaring fra internasjonal krisehåndtering og har jobbet som diplomat i en rekke år. Han var også FNs spesialutsending til Afghanistan fra 2008 til 2010.

Han forklarer at det er ulike krefter innad i Taliban, og at den konservative fløyet har vunnet fram.

Han tror ikke Talibans besøk til Norge var et spill for galleriet. Han er overbevist om at Taliban-medlemmene som kom mente det de sa, og at de senere ble overrasket over den andre delen av bevegelsen.

Eide sier at dette er personer vi hadde snakket med en god stund.

– Vi mente det var grunn til å stole på dem når de for eksempel sa at de ville tillate skole for jenter, sier han til Nettavisen.

Les også: Faktisk: Oppdretts­sel­skaper kan måtte betale over 100 prosent i skatt

Eide mener også det er klart at Taliban ønsker en anerkjennelse og ser på et internasjonalt møte som et skritt i den retningen.

Han er også svært pessimistisk til fremtidsutsiktene i Afghanistan. Han mener landet for øyeblikket er i en ganske helsvart situasjon, først og fremst for kvinner og jenter, men også for Talibans evne til å styre.

Eide er også helt uenig med Sylvi Listhaug i at regjeringen ble rundlurt av Taliban.

– Sylvi Listhaug forstår lite av Afghanistan. Hun er ikke noe annet enn en populistisk papegøye. Hun bruker enhver anledning til å score. Men en forståelse, eller vilje til å gi uttrykk for at man har noen forståelse, den er ikke tilstede. Jeg tillegger ikke henne noe vekt på slike ting, sier Eide.

Nettavisen har konfrontert Listhaug med kritikken fra Eide. Hun påpeker at Eide er medlem av Arbeiderpartiet.

– Med tanke på Kai Eides diplomatiske bakgrunn burde en vel kanskje forvente et litt høyere nivå og seriøsitet, men hva Ap- sympatisøren Eide mener om meg er helt uinteressant. Det interessante er at han er enig med oss i at møtet med Taliban gav dem anerkjennelse. I ettertid har alt vi sa om møtet slått til, svarer Listhaug.

Ja til kjernekraft i Norge!

mest lest