Studie: Kvinner får mer effekt av trening enn menn

Avatar photo
Publisert 23. februar 2024 | 23:41

Kvinner trenger kun trene halvparten så mye som menn for å oppnå de samme helsefordelene, ifølge en ny studie.

Studien er nylig publisert i Journal of the American College of Cardiology.

Forskerne har funnet ut at menn som trente med moderat til intensiv fysisk aktivitet i rundt 300 minutter hver uke hadde 18 prosent lavere risiko for å dø i perioden studien pågikk, sammenlignet med inaktive menn.

For kvinner derimot, skal det bare 140 minutter med trening til for å oppnå det samme. Kvinnene som trente like hardt 300 minutter i uken, hadde 24 prosent lavere risiko for å dø.

Moderat til intensiv fysisk aktivitet kan for eksempel være rask gange, sykling eller svømming.

Resultaten var det samme for styrketrening. Én ukentlig styrkeøkt ga kvinnene samme helsefordel som tre styrkeøkter for menn.

For begge kjønn ble effekten knyttet til levetid flatet ut ved 300 minutters ukentlig trening.

Dr. Martha Gulati, direktør for forebyggende kardiologi ved Smidt Heart Institute, Cedars-Sinai i Los Angeles, er en av forfatterne av den nye studien. Hun og kollegene er overrasket over at forskjellen mellom kvinner og menn er så stor, men vet fra tidligere studier at kvinner har bedre overlevelse enn menn selv om kondisjonen er dårligere.

– Kvinner er bygget annerledes. De er ikke små menn, skriver hun i en e-post til VG.

Gulati forklarer forskjellene med at kvinner i gjennomsnitt har mindre muskelmasse enn menn, og at de derfor har større nytte av mindre doser med trening. Andre kjønnsbaserte fysiologiske forskjeller, som ulikheter i hjerte og lunger, og i muskelfibre spiller også inn.

Les også: Leier bolig han selv eier på skattebetalernes regning

Studien tar for seg selvrapporterte treningsvaner fra mer enn 400.000 voksne amerikanere som deltok i National Health Interview Survey fra 1997 til 2019. Rundt 40.000 deltagere døde i perioden mens studien pågikk.

mest lest