Dødeligste angrep siden 2004 – minst 140 drept

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. mars 2024 | 07:29

Kamuflerte terrorister med automatvåpen har drept minst 140 personer i et terrorangrep mot et konserthus i Moskva fredag kveld, ifølge oppdaterte tall fra det russiske nyhetsbyrået Tass.

I tillegg til de døde, skal også 145 personer være såret i angrepet som angivelig ble utført av terrorgruppen Den islamske staten (IS), ifølge Reuters.

Tre barn er blant de drepte.

Ifølge Kreml skal 11 personer være pågrepet, melder Reuters, som viser til en uttalelse fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

To av de arresterte skal angivelig ha blitt pågrepet etter en biljakt, mens andre mistenkte klarte å slippe unna.

Ifølge den russiske politikeren Alexander Khinshtein, flyktet angriperne i en hvit Renault som ble oppdaget av politiet i Bryansk-regionen, omtrent 340 km sørvest for Moskva fredag kveld. De skal ha nektet å følge instruksjonene om å stoppe.

– Under jakten ble det avfyrt skudd, og bilen veltet. Én terrorist ble pågrepet på stedet, de andre flyktet inn i skogen. Som et resultat av søket ble en annen mistenkt funnet og pågrepet rundt klokken 03:50. Søket etter de andre fortsetter, sa han.

Khinshtein sa at en pistol, et magasin for et angrepsgevær og pass fra Tadsjikistan ble funnet i bilen.

I en uttalelse klokken 03 opplyser Det hvite hus om at de allerede tidligere i mars advarte Russland om potensialet for et angrep rettet mot store folkemengder i Moskva.

Det er det dødeligste angrepet i Russland siden september 2004, ifølge Reuters.

Da ble en skole i byen Beslan stormet av væpnede tsjetsjenske rebeller og beleiret i flere dager. Mer enn 300 gisler ble drept, halvparten av dem barn.

På verifiserte videoer ble det observert personer som hastet mot utgangene mens flere skuddsalver overdøvet skrikene. Andre opptak viste terroristene som avfyrte våpen mot grupper av mennesker. Noen av ofrene lå stille i blodpøler.

– Plutselig var det smell bak oss – skudd. En salve med skyting – jeg vet ikke hva, fortalte et vitne, som ba om å ikke bli navngitt, til Reuters.

– En massebevegelse begynte. Alle løp til rulletrappen, sa vitnet. «Alle skrek; alle løp.»

Russiske etterforskere opplyste at dødstallet var over 60. Helsetjenesten sa at cirka 145 personer var såret, hvorav rundt 60 var i kritisk tilstand.

Det russiske presidentkontoret opplyste at president Vladimir Putin ble oppdatert av sikkerhetssjefer om situasjonen, inkludert fra Alexander Bortnikov, lederen for Federal Security Service (FSB).

Putin ønsker de skadde rask bedring
Han takker også leger som har bidratt i behandlingen av de skadde.

Uttalelsen ble gjengitt av helseminister Tatjana Golikova, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Flere fordømmer terrorangrepet
Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han fordømmer «terrorisme i alle sine former», ifølge Reuters.

Italias statsminister Giorgia Meloni sier at «massakren på uskyldige sivile i Moskva er uakseptabel», melder AFP.

FNs generalsekretær António Guterres slutter seg også til fordømmelsen av angrepet.

– Generalsekretæren sender sine kondolanser til de berørte familiene, det russiske folket og den russiske regjeringen. Han ønsker de sårede rask bedring, sier Guterres’ talsmann Farhad Haq ifølge Reuters.

I en kunngjøring uttrykker EU også sjokk og fordømmelse over hendelsen.

– EU fordømmer alle angrep på sivile, sier en talsperson ifølge AFP.

Flyktet i hvit Renault
Det russiske nyhetsbyrået Ria melder at gjerningsmennene bak angrepet «angivelig flyktet i en hvit Renault». Mediet publiserer også et bilde av bilen, men oppgir ikke kilden til informasjonen.

Også den russiske Telegram-kanalen 112 viser et bilde av en hvit bil, og skriver at bilen ble stoppet, og at fire personer stakk av, mens to ble holdt tilbake. De påpeker at det er for tidlig å si om mennene i bilen var involvert i angrepet.

Det er ingen meldinger fra russiske myndigheter om at de har spor av gjerningsmennene. Ingen av opplysningene om den hvite bilen er blitt bekreftet av offisielle kilder.

Foto: Ria Novosti

mest lest