Godstoget kjørte på rødt lys: Lokfører mistenkt

Avatar photo
Publisert 23. mars 2024 | 16:39

Havarikommisjonen mener godstoget som sporte av i Bergen fredag kveld kjørte på rødt lys, men de vet ikke hvorfor det skjedde.

Nødetatene rykket ut mannsterke til et godstog som sporet av Bergensbanen ved Arna stasjon fredag kveld. Ingen personer ble alvorlig skadet.

Avdelingsdirektør for jernbane i Statens Havarikommisjon, Ida Hogganvik Grøndahl, sier til NRK at de nå forsøker å finne ut hvorfor lokføreren har kjørt på rødt lys.

– Godstoget har passert stoppsignal på vei ut av Arna stasjon. Vi vet at det har kjørt på rødt lys. Det er foretatt en nødangrop i forkant, og vi undersøker dette nærmere. En avledende veksler slo inn for å hindre toget i å kjøre videre, sier avdelingsdirektøren.

Hogganvik Grøndahl poengterer at etterforskningen er i innledende fase og at det er viktig å understreke at de ikke vet hvorfor godstoget kjørte på rødt.

Et passasjertog med 200 personer kom kjørende i motsatt retning og stanset 500 meter fra det avsporede godstoget. Passasjerene ble sittende fast i Arnanipatunnelen i fire timer, skriver NRK.

– Jeg kjenner ikke til avstanden mellom togene, men når dette godstoget kjører på rødt lys blir det da ledet bort fra sporet i en avvikende sporveksel. Det ledes ut i buttsporet og sporer av. Det er en sikkerhetsmekanisme i Bane Nors system, som sikrer når tog kjører på rødt lys, forklarer avdelingsdirektøren til statskanalen.

Hun vil ikke fastslå eller spekulere i om sikkerhetsmekanismen avverget en ulykke med passasjertoget.

Politiadvokat og påtaleansvarlig i Vest politidistrikt, Anja Mathiesen, sier at politiet skal avhøre lokføreren av godstoget senere i dag.

Lokførereren og en annen ansatt i Onerail har status som mistenkt i etterforskinga, opplyser politiet lørdag kveld. Ingen av de er siktet.

mest lest