Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen langet kraftig ut mot foreldre som er kritiske til at Pride-flagget vaier ved skolen til barna sine, da hun stilte til NRKs Debatten torsdag.
Tirsdag ble det kjent at kommunedirektør i Ålesund, Steven Hasseldal, har bestemt at det ikke skal flagges med regnbueflagg på skolene i kommunen under årets pride-markering. Han begrunner avgjørelsen med kritiske tilbakemeldinger fra foreldre.
Beslutningen fra Hasseldal har vakt debatt i aviser og på sosiale medier denne uken. Torsdag kveld møtte kommunedirektøren til debatt hos NRK sammen med Anette Trettebergstuen (Ap), varaordfører i Ålesund Monica Molvær (H), og lærer Tormod Evensen.
Hasseldal forteller at rektorene ved skolene i Ålesund ønsker en felles tilnærming til Pride-flagging i kommunen, fordi de opplever det som utfordrende å ta avgjørelsen selv.
– Alle barneskolene ønsket dette forbudet. Blant ungdomsskolene var det mer splittet, men et flertall ønsket forbud, sier kommunedirektøren til NRK.
Han legger til at motsetningene blant foreldre kan skape utrygghet og uro som smitter over på barna, spesielt når foreldrene sier de vil holde barna hjemme fra skolen under Pride-markeringen.
Varaordføreren i Ålesund mener det er feil å forby flagget, og at avgjørelsen kan sende feil signal til skeiv ungdom.
– Vi har holdninger i samfunnet vi må ta et oppgjør med, og da er det viktig å heise flagget, sier hun.
Molvær får støtte fra Anette Trettebergstuen, som var kultur- og likestillingsminister i Støres regjering fra 2021 til 2023. Hun er selv lesbisk.
– Jeg mener det er autoritært å forby flagging, og det sender et enormt negativt og skadelig signal til beboerne i Ålesund og barna som går på disse skolene, sier hun.
Trettebergstuen avfeier bekymringene fra kritiske foreldre.
– Det at noen voksne er fordomsfulle, kunnskapsløse og ikke ønsker å se et flagg som representerer frihet og fellesskap vaie, det bør ikke gå ut over barna våre.
Hun legger til at det er greit for henne at noen skoler velger å ikke flagge, og mener at dette bør skolene kunne velge selv.
Trettebergstuen avviser at regnbueflagget står for politiske budskap. Hun mener og at kommunene ikke skal gi etter til foreldre som er «fordomsfulle» og «kunnskapsløse».
– Hvis man vet hva dette flagget betyr, så vet man at det ikke er noe politisk i dette. Det representerer frihet og toleranse, og det betyr mye for de skeive å se dette flagget vaie, konstaterer hun.
Tormod Evensen er lærer i Drammen, og tok avstand fra Pride-flagget i et innlegg som ble publisert i VG torsdag morgen. Han ønsker å lære toleranse og inkludering til sine elever, men mener vi må akseptere at Pride-flagget betyr ulike ting for folk.
– Dette er absolutt omstridt. Vi ser at 67 prosent av nordmenn, altså to av tre, ikke ønsker Pride i skolen. Så dette er ikke en sær mening som noen få nordmenn bærer. Dette er en vanlig mening, påpeker han.
Evensen erfarer at Pride-flagget representerer politiske budskap for noen, og mener derfor at det ikke hører hjemme i skolen.
Trettebergstuen skyter inn at de voksne må ta ansvar for å slå tilbake mot de som ønsker å politisere flagget. Avslutningsvis sier hun at det finnes anti-LHBT krefter rundt om i verden som forsøker å skape splittelse rundt flagget og som sprer konspirasjonsteorier. Hun mener at dette er grupper vi ikke skal lytte til, og insisterer på at Pride-feiring hører hjemme i skolen og barnehagen.