Innført forbud mot 30.000 ovner – nå snur kommunen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. september 2022 | 10:31

De høye strømprisene fører til at mange benytter ildsteder for å varme opp hjemmene sine.

Dette er likevel ikke mulig for tusenvis av bergensere, da det er forbudt å fyre i eldre, ovner og peiser.

Strømkrisen får politikerne i Bergen til å gjøre uventet helomvending, og vil tilate gamle vedovner. Byrådet i Bergen vil i løpet av høsten foreslå å oppheve forbudet.

Byråd for klima, miljø og samferdsel, Thor Haakon Bakke (MDG), mener dagens energikrisesituasjon gjør at forbudet bør vekk.

Bakke, sier til Dagbladet, at mange har alt skiftet til nyere ovner som har bidratt til få ned luftforurensningen. Han mener også panteordningen har vært viktig.

I 2017 kom en panteordning på plass. Folk i byen får et tilskudd på 5000 kroner dersom de bøtter ut en gammel ovn med en ny, reintbrennande ovn.

Les også: Kan vente strømutgifter på 100.000 på en enkel hytte: – Flere vurderer å selge

– Situasjonen med energikrise og utgifter til strøm gjør at byrådet mener at et forbud skal være svært godt grunngitt og nødvendig. I tillegg har kommunen begrenset med tvangsmiddel overfor dem som ikke respekterer forbudet, skriver byrådet i sitt forslag.

Rødt sin gruppeleder, May Liss Åkerblom, er mot å oppheve forbudet, og vil heller doble støtten til reintbrennande ovn til 10.000 kroner.

Dermed er byrådet avhengig av borgerlige partier for å få vekk forbudet når bystyret skal behandle saken i oktober.

Både Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Framstegspartiet støtter det Ap-leiene byrådet sitt forslag om å tillate forurensende, gamle vedomner og peiser.

Energikrisen i Europa: EU har fattet vedtak mot vedfyring

mest lest