«Avhopper» prøvde å rømme tilbake til Russland

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. september 2023 | 11:00

Andrej Medvedev (27) ble fredag kveld stoppet i Grense Jakobselv da han i mørket forsøkte å ta seg over grensen tilbake til Kolahalvøya.

Politiet i Finnmark bekrefter overfor Barents Observer at en mann i 20-årene er varetektsfengslet og vil bli siktet for brudd på grensereglene.

– Vi kan bekrefte at en mann er pågrepet, sier operativ sjef ved Finnmark politidistrikt, Martin Marum, i et telefonintervju sent fredag kveld.

Marum sier forvaringen skjedde i Grense Jakobselv. «Fengslingen var udramatisk,» sier han.

Marum vil ikke dele navn eller nasjonalitet på personen, men sier han var i ferd med å forlate Norge for Russland.

Det er ulovlig å krysse landegrensen i terrenget.

Medvedev hadde kort tid før møtt en journalist fra Barents Observer i Kirkenes sentrum.

Kort tid etter samtalen klarte han tilsynelatende å ta seg til Grense Jakobselv cirka fem mil fra Kirkenes. I Grense Jakobselv er det bare en liten og grunn elv som skiller Norge og Russland. Det er uklart hvordan Medvedev kom seg til området. Det er ingen offentlig transport til grenseelva, skriver avisa.

Medvedev kom til Norge fra Russland i vinter 2023 og skapte med det verdensoverskrifter. Den angivelige leiesoldaten for Wagner ble tatt hånd om av norske myndigheter. I juni var Medvedev tilbake i Kirkenes.

Årsaken til at han prøver å komme tilbake til Russland skal være at han fryktet å bli pågrepet i Norge og utlevert til Ukraina, skriver avisen. Han har også tidligere uttrykt ønske om å returnere til Russland.

Den tidligere Wagner-soldaten Medvedev kom til Norge i januar, i det han selv beskrev som en dramatisk flukt over den norsk-russiske grensa.

Han søkte seinere politisk asyl i Norge. Men han har hatt flere møter med norsk politi. Blant annet har Medvedev blitt pågrepet for ordensforstyrrelser og besittelse av en luftpistol.

mest lest