Omfattende forsøk på svindel med granatkjøp i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. desember 2023 | 06:50

Ukrainas forsvarsdepartement og sikkerhetstjeneste har avdekket et omfattende forsøk på svindel med granatkjøp til de væpnede styrkene.

Det skriver Pravda.

Lederen for en av hoveddirektoratene i det ukrainske forsvarsdepartementet er blitt pågrepet i Kyiv, mistenkt for underslag av 1,5 milliarder UAH (omtrent 400 millioner kroner) i forbindelse med kjøp av artillerigranater til de væpnede styrkene, ifølge avisen.

«Ifølge etterforskningen signerte en tjenestemann i Forsvarsdepartementet i desember i fjor en avtale med et eksportselskap for å kjøpe et engrosparti med artillerigranater til de ukrainske forsvarsstyrkene. Imidlertid ble ikke midlene overført til kontoene til selskapet. I etterkant ble det signerte en mer gunstig kontrakt for levering av de samme artillerigranatene med samme produsent,» heter det.

Hovedmistenkte er blitt avskjediget og vil bli stilt for retten for underslaget.

Ukraina har lenge vært preget av utbredt korrupsjon, og dette har vært et sentralt tema i landets streben etter å bli medlem av EU.

Flere korrupsjonsskandaler er blitt avslørt innen landets forsvar, som har mottatt betydelige mengder våpen, ammunisjon og militært utstyr fra Vesten siden den russiske invasjonen i februar 2022.

Ukrainske myndigheter har forpliktet seg til å bekjempe korrupsjon og har nylig etablert en ny innkjøpsavdeling i forsvarsdepartementet (Defence Procurement Agency) for å styrke kontrollen og forhindre slike hendelser.

mest lest