Har skrevet Norges første klimarealistiske krim-bok

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. februar 2024 | 09:57

Klarer du ikke å identifisere deg med folk som lider av klimaangst? Har du mistet troen på de etablerte medienes evne til redelig dekning av klima?

Da er du kanskje litt som trønderen Tore Andøl.

Men jeg tør tippe at du i motsetningen til Andøl ikke har skrevet en krimroman der nettopp en smule klimaskepsis er utgangspunktet.

Andøl er siviløkonom fra NHH, og i motsetning til Sindre Finnes har han levert sin diplomoppgave. Like etter at han fullførte i 1995, fikk han jobb i Statoil (nå Equinor). Der jobber han med kommersiell kvalitetssikring og uavhengig vurdering av investeringsbeslutninger på tvers av hele konsernet.

Boka han er klar med nå, er hans første. Tittelen er «At dere våger». Forlaget er Kolofon.

iNyheter har allerede publisert et leserinnlegg fra Andøl, et som er hentet ut fra bokas hovedperson.

Andøl har nemlig mye på hjertet. Dette er en sakprosabok kamuflert som en roman.

– Hvem er Tore Andøl?

– 51 år, ugift, født og oppvokst på Kyrksæterøra, Trøndelag. Ikke helt ulik Odin Å, helten i boka, sier Andøl som nå bor i Sandnes.

At trønderen har gjort rogalending av seg er ikke så rart, når man velger oljebransjen,

– Det virker som du har et budskap å komme med. Du vil fortelle noe om energi og klima. Hvorfor skriver du da en roman?

– Jeg har vært aktivt opptatt av klimadebatten snart 20 år. Ikke nødvendigvis fordi jeg har sterke syn på hva som er rett og galt ift CO2-hypotesen, men fordi jeg brenner for at alle skal få slippe til og bli respektfullt behandlet.

Han mener det ikke finnes noe annet område innenfor samfunnet hvor ett syn så til de grader får dominere ordskiftet.

– Nyhetsopplesere, politikere, NGOer, dommere, kongelige – you name it – snakker helt naturlig om den pågående klimakrisen, som om det er like selvsagt som at gresset er grønt, sier han.

«At dere våger», Kolofon, bokomslag.

For Andøl er klimasaken det viktigste som nå skjer. Ikke nødvendigvis fordi temperaturen stiger, men fordi det han kaller den «altomfattende» politikken rulles ut.

– Tilgang på billig energi er helt avgjørende for siviliserte samfunn. Det er en klar risiko for at politikernes gode intensjoner kan ende riktig så galt, ved for rask utfasing av billige, fossile kilder. Jeg er redd beslutningstakerne ikke har begrep om størrelsesorden på tall og tiden det vil ta å omstille seg. Dette forsøker boka å forklare gjennom relativt enkle tall, sier han.

Men altså, hvorfor en roman?

– Poenget med å skrive en roman, er å formidle sakprosa – fakta, talleksempler, paradokser og eksempler fra klimadekningen på en lettfattelig og underholdende måte, som kan fenge folk flest.

Det er et informasjonsunderskudd der ute i dag, som gir politikere fritt spillerom til å innføre drakoniske tiltak, med dine og mine penger, hevder Andøl.

Derfor har han pakket det inn i «en krim-historie med glimt i øyet.»

Ambisiøst, kanskje naivt og blåøyd, innrømmer han selv men insisterer på at man må prøve.

Tore Andøl. Foto: Privat

– Jeg har også fått utallige leserinnlegg refusert, så da tenkte jeg at jeg får ta regien selv. Noen vil kanskje si boka er verdens lengste leserinnlegg, sier han.

– Hva er storyen i boka?

– Den starter med et bombeattentat mot et oljeselskap på Forus. Kripos-etterforsker Odin Å, samt PST’s Ulla Rygg, sendes for å lede etterforskningen. Gjennom tidlige avhør peker saken mot en elektrifisert gassfelt-utbygging i regi av oljeselskapet, som bl.a er i konflikt med en havvind-utbygging. Etterforskningen leder de to hovedpersonene til å kartlegge motiver bl.a. innenfor klima, der pressens rolle og metoder, akademia/skolesystemet, klimaets utvikling i geologisk tid, rettssystemets rolle, politikernes spill, grunneieres konflikt med strømkabler, energitransisjonen/det grønne skiftet, radikalisert ungdom, geopolitiske effekter, og energirealitetene beskrives. Kort sagt – alle ingredienser som nå diskuteres daglig – i alle deler av samfunnet, svarer forfatteren.

Etterforskerne jobber mot klokka, der nye aksjoner planlegges og utføres, klimaaktivister trer mer synlig fram og etterforskerne selv angripes fra ulike hold, siden de avdekker realiteter som er ubehagelig for de som eier klima-narrativet.

– Så skal leserne forsøke å forstå hvem som er hvem, hvem står bak og hva er EGENTLIG motivene. Målet har vært å skrive en viktig og lærerik – samfunnsnyttig – pageturner, ikke «bare» en vanlig krim.

– Hva er det du mener klimadebatten mangler og som du rydder opp i denne boken?

– To stikkord. Etterrettelighet og realisme. Urett er det verste jeg vet. Så når en side så til de grader utestenges og nærmest latterliggjøres, blir jeg provosert. Høyt respekterte fagfolk blir fullstendig oversett og fratatt normale kommunikasjonskanaler. Nobelprisvinnere, dekorerte forskere med 40 års erfaring, pensjonerte eksperter. Hersketeknikker og no-platforming hagler, fra folk med sterke posisjoner innen politikk, forskning og NGO-komplekset.

Tallenes tale viser at et grønt skifte kommer til å ta uendelig mye lenger tid enn politikere og alarmister tror og håper, mener Andøl og viser til sin kronikk på iNyheter. Planen om hurtig utfasing av fossil både urealistisk, dyr og farlig.

– Borten Moe er en av få politikere som tør si det, trolig fordi han tenker å gi seg – og mobbingen fra politikerkolleger biter ikke.

– Hva er ditt syn på klimaendringene? Skjer de, og er de i så fall menneskeskapt?

– CO2 er en klimagass. Hvor stor effekt – direkte og indirekte – skal jeg ikke ha noe klart syn på. Det er derimot helt åpenbart for meg at klima alltid har variert, så når noen nå hevder nesten all endring siste 50-100 år skyldes CO2, virker det svært usannsynlig. Hvis man ser temperaturgrafer over tusenvis eller millioner år, er ikke perioden vi er inne i unormal i det hele tatt, mener han.

Andøls resept er å la klimaforskerne få bryne seg på hverandre i TV-debatter. Slipp til begge sider. Da vil publikum kanskje etter hvert få høre hva IPCC faktisk sier. Og det legger han også ut om i boken.

– Min misjon er å forsvare demokratiske spilleregler, ytringsfrihet, et uavhengig rettsapparat og en utdanningsetat som ikke avler ekstremister og ungdom uten framtidshåp. Denne boken er fylt med håp, så jeg håper å nå ut til folk med klimaangst mv. Som er det motsatte av hva Oslo kommune gjorde i anledning Kronprinsparets doble 50-årsjubileum. De ga en klassisk klima-bok med bl.a beskrivelse av sivil ulydighet til kommunens elever. Bensin på bålet. Slik fungerer dessverre samfunnet i dag.

– Det er noen av oss som ikke har sansen for skjønnlitteratur og som kanskje synes alt i mellom sakprosaelementene er unødvendig fyll, har du tenkt til å skrive en «ren» sakprosabok også?

– Jeg vurderer en krim-oppfølger, men har ikke vurdert ren saksprosa. Jeg har nok overskudds-materiale fra første manus for mer klimaopplysning, men neppe for en ren fagbok. Jeg er også usikker på markedspotensialet. Og – om jeg da treffer dem jeg ønsker å overbevise eller gi bredere perspektiver. De fleste som virkelig har lest seg opp på klima, vil nok kjenne til mye av det jeg skriver om. Det er de i midten, som for tiden er agnostiske eller som kanskje begynner å ane at staten påfører dem stadig mer kostnader og regler – i klimaets navn, jeg ønsker å opplyse. Og til deg/de som ikke liker skjønnlitteratur; de fleste offentlige karakterene i boka er virkelige personer, gjerne med navn med en humoristisk tvist. Så selv den fiktive delen har elementer av virkelighet. Unntatt selve plottet. Samfunnsengasjerte lesere vil nok nikke gjenkjennende – side for side.

– Er dette din første roman?

– Ja. Prosessen har vært interessant. Jeg brukte sommerferien på å skrive, samt litt pussing utover høsten. Det gikk ganske raskt siden jeg hadde samlet klimastoff over mange år. Så rotet jeg bort 8-10 uker på de store forlagene, i håp om at de skulle være mindre politisk korrekte enn f.eks MSM og kultureliten. Jeg skal ikke utelukke at jeg leverte et dårlig manus, men greier ikke legge fra meg tanken om at det kan ligge (også) andre tanker bak alle de kontante avslagene. Så jeg ga den ut på egen risiko vha Kolofon forlag.

– Hvor og hvordan kan man kjøpe boka?

– Kolofons nettbutikk har papirutgaven. I tillegg kan den kjøpes på nett hos alle bokhandlere, inkl e-bok. Forhåpentligvis etter hvert i fysiske butikker, hvis salget tiltar. Jeg jobber også med en engelsk utgave som snart blir å finne på Amazon etc, vil jeg tro. Jeg ser også at noen bibliotek har tatt den inn.

– Har salget gått bra så langt?

– Jeg mangler en referanse, men synes det har gått OK. Førsteopplaget på 500 er over halvveis solgt, ila 2-3 uker. I tillegg et ukjent antall e-bøker.

Andøl sier han håper på «betydelig høyere tall» etter hvert. Han mener budskapet er av stor verdi i en tid der det grønne skifte, gjort på feil måte, «kan bli en tragedie for både fattig og rik.»

Demokratiske prinsipper settes på prøve, mener Equinor-mannen.

– Velgerne fortjener å få mer balansert informasjon om disse tingene, for å tøyle politikere som nå lar det ene meningsløse målet avløse det andre, og pengene raser ut. Hva er da bedre enn å spre budskapet i påskefjellet med en god krim?

Hva sier folk som har lest boka?

– Tilbakemeldingene så langt er gode, selv om det skal innrømmes de fleste er fra gode kolleger som kanskje ønsker opprettholde god stemning.

iNyheter har ennå ikke rukket gjennom alle 266 sidene, men kan slå fast følgende: Dette er en bok utenom det vanlige.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest