Gjør sidemål valgfritt

Theodor Vik Thorkildsen og Henning Hatteland Hundhammer
Medlemmer av Fremskrittspartiets Ungdom.
Publisert 24. april 2024 | 18:29

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentenes meninger.

Nå har alle tiendeklassinger i Norge søkt seg inn til videregående opplæring, og på grunn av at venstresiden elsker ett spesifikt fag, står elevene i fare for å ikke komme inn der de ønsker.

Det faget er nemlig sidemål. For de fleste på ungdomsskolen er det nynorsk som er sidemål, og nynorskkarakteren settes ikke før i tiende klasse. Da deles norskkarakteren i tre, og mange får dårligere snitt på grunn av denne nynorskkarakteren.

Slik det er lagt opp til i dag, kan karakteren din i nynorsk hindre deg i å komme inn på den videregående skolen du ønsker. Et fag som ikke har noen relevans for den linjen, eller yrkesveien du velger å gå, kan trekke ned snittet ditt og hindre deg i noe så enkelt som å komme inn på skolen du vil.

Vi som går på ungdomsskolen ser også at unge i dag sliter på skolen, og at ferdighetene ikke er der de burde være. PISA undersøkelsen støtter også opp under dette. Den viser at elevene presterer dårligere enn før. Man ser en økning i elever som presterer på et lavt nivå i flere fag, og elever flest gjør det dårligere enn tidligere. I eksempelvis lesing, ligger 27% av elevene i Norge på det laveste nivået.

Elever strever allerede med lese- og skriveferdigheter i hovedmålet sitt. Å trå på de nynorsk som et obligatorisk fag gjør ikke situasjonen noe bedre. Det er bedre at elevene bruker tid på å bli gode skrivere i hovedmålet sitt enn å pugge nynorsk grammatikk.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) har kun én av ni elever nynorsk som hovedmål, noe som tilsvarer omtrent 11,6 prosent. Altså, en veldig stor majoritet av elever bruker ikke nynorsk. Det å ha obligatorisk undervisning i et fag som en majoritet ikke får bruk for er hodeløst. Dette begrenser elevenes valgfrihet og hindrer dem i å fokusere på fag som er relevante for deres fremtidige karriere.

I januar kom det også frem et forslag i Vestland om at lærerne på alle videregående skoler i Vestland fylket skal bruke nynorsk som hovedmål. Selv lærerne er bekymret for at dette vil være problematisk og føre til en mer krevende arbeidsdag for dem. Elevene deler denne bekymringen og mener at dette vil føre til dårligere kvalitet på undervisningen og en demotiverende skolehverdag.

Når dagens ungdom presterer verre og verre i hovedmålet sitt, må man skjønne at det ikke hjelper å påtvinge et sidemål i tillegg. Vi i FpU vil at både elevene og lærerne skal ha sin valgfrihet ivaretatt. Sidemål bør være et valgfritt fag, de som ønsker å lære sidemål skal få lov til det, men det skal absolutt ikke være påtvunget.

mest lest