Studie: Flere dør av sterke smertestillende medisiner enn av heroinoverdoser

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. oktober 2022 | 08:39

Det har vært en økende trend med overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner.

I 2010 skyldtes 30 prosent av overdosedødsfallene her i landet sterke smertestillende medisiner med opioider, og 70 prosent skyldtes heroin. I 2018 hadde fordelingen endret seg til henholdsvis 60 og 40 prosent, ifølge en  studie fra Folhehelseinstiuttet

– Vi vet ikke om de som døde fikk medisinene forskrevet av lege, eller skaffet de på annen måte, understreker prosjektleder og seniorforsker Linn Gjersing.

Et annet viktig funn i denne studien var forskjeller i kjennetegn mellom de som døde av en overdose med sterke smertestillende medisiner og de som døde av heroinforgiftning. I den første gruppen var det en større andel kvinner og eldre (50 år og over). Dessuten var de noe bedre økonomisk stilt (høyere formue, færre med behov for sosialhjelp, flere uførepensjonister). Blant de som døde av heroinforgiftning ble en større andel funnet utendørs og i offentlige bygninger, flere bodde i større byer, og hadde nylig vært i rusbehandling. Dessuten var det en større andel som hadde blitt siktet for lovbrudd.

Fra 2010 til 2018 døde til sammen 616 personer av ulike opioider, mens 651 personer døde av heroinoverdoser i Norge.

Tok 80 valium hver kveld: – Jeg likte den dritten altfor mye

M

mest lest