Skal henrettes med nitrogengass

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. januar 2024 | 10:37

Kenneth Eugene Smith, som ble dømt til døden for et mord  i 1988, er en av tre amerikanere som har overlevd sin egen henrettelse.

Men nå tas nye metoder i bruk.

Til tross for flere anker har USAs høyesterett gitt delstaten Alabama grønt lys til å prøve på nytt å henrette den 58 år gamle amerikaneren. Staten prøvde å henrette ham med dødelig injeksjon i 2022, skriver NBC.

Smith vil bli den første i USAs historie, og første i verden som blir henrettet med nitrogen, følge Death Penalty Information Center.

Siden 1996 har han vært på dødscelle, og han ble dømt sammen med en annen mann for drapet på Elizabeth Sennett, en kvinne på 45 år, mot betaling av 1000 dollar.

Innbruddet ble arrangert og gjennomført av hennes ektemann, en prest som slet med gjeld og som satset på forsikringspenger, ifølge BBC.

Han tok livet av seg da etterforskerne fikk nys om komplotten hans, og Kenneth Eugene Smiths leiemorderkollega, John Forrest Parker, ble henrettet i 2010.

En annen amerikaner som har overlevet sin egen henrettelse, er Romell Broom.

I 2009 ble det gjort et forsøk på å henrette Broom ved bruk av giftsprøyte i Ohio. Imidlertid mislyktes forsøket, og etter flere timer med forsøk på å finne en egnet vene, ble henrettelsen midlertidig stoppet av myndighetene.

Etter denne mislykkede henrettelsesforsøket reiste det seg juridiske spørsmål om det ville være grunnlovsstridig å prøve å henrette Broom på nytt. Broom og hans advokater argumenterte for at det ville være umenneskelig straff å gjennomgå en ny henrettelsesprosess etter den første mislykkede forsøket.

Romell Broom døde i fengsel etter sykdom i 2020.

Den tredje amerikaneren er Willie Francis, som ble dømt til døden i en alder av 16 år av staten Louisiana i 1945 for drapet på Andrew Thomas, en apotekeier i St. Martinville som tidligere hadde gitt ham jobb.

Han var 17 år da han overlevde sitt første forsøk på henrettelse, da elektrisk stolen ikke fungerte som den skulle. Etter at en appell av hans sak ble avvist av USAs høyesterett, ble han henrettet i 1947, i en alder av 18 år.

mest lest