Venstresiden vil ha kinoforbud på søndager

Avatar photo
Publisert 25. februar 2024 | 15:37

Venstre, Høyre og Frp mener det bør være lov å vise film på kino på søndager. Det er Sp, Ap, Sv og Rødt uenig i.

Loven som forbyr kino før klokken 13:00 på søndager går helt tilbake til år 1735. «Sabbatsforordningen» går ut på at man ikke skal ha konkurrerende aktiviteter i kirketiden og at det er i samsvar med folks alminnelige rettsfølelse.

Nå har de borgerlige partiene, utenom KrF, foreslått å tillate kino i kirketiden. Men de får en kald skulder fra venstresiden på Stortinget. Alle de rødgrønne partiene, utenom MDG, blokkerer forslaget.

«Reglane er med på å gjere desse dagane annleis enn resten av veka. Eg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket», skriver Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en e-post til Aftenposten, og fortsetter:

«Eg ser heller ikkje at det har vore mange barnefamiliar som har ropt etter endra regelverk for å sikre opne kinoar før klokka 13 på søndagar.»

Til tross for dagens forbud blir det likevel vist film i norske kinosaler i kirketiden. Årsaken er at de lokale politmestrene kan gi unntak fra forbudet.

I Oslo er det flere kinoer som viser filmer før klokken 13:00. Nordisk Film AS sender søknader om dispensasjon til politiet for å få lov til dette. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader. Det samme gjøres i Trondheim, skriver avisen.

I Agder utsteder ikke politiet slike tillatelser, men de sier de heller ikke har mottatt noen klager, og at de derfor ikke har stanset noen kinovisning.

Høyres Turid Kristensen var den som fremmet forslaget om å endre loven.

– Det er jo helt meningsløst og høl i huet. Hvorfor er det greit at jeg har kunnet ta med meg barna mine på museer og idrettsarrangementer på søndager, men ikke på kino?, skriver Kristensen til Aftenposten.

Resonnementet slår ikke an hos Barne- og familieministeren.

«Eg synest ikkje at dagens regler er urimelege. Om vi skal endre lova fordi praksisen ikkje er i tråd med lova, slik Aftenposten viser tilfelle av, blir ein ny diskusjon. Det må i så fall utgreiast og høyrast, og det vart det ikkje fleirtal for i stortinget no», skriver Kjersti Toppe til Aftenposten.

Rødt-politiker Mimir Kristjánsson stiller seg også bak dagens lovverk, og ønsker at søndagen forblir en annerledesdag. Han sier imidlertid til Aftenposten at han støtter dagens lov av en litt annen grunn enn den opphavelige argumentasjonen for loven.

– Vår logikk er ikke så veldig kirkelig motivert. Vi er generelt skeptisk til at folk skal jobbe på søndager.

mest lest