Filosof: – Skolen bør ta mer ansvar for oppdragelsen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. mars 2023 | 17:03

I Bergen har det vært oppslag om stor økning i antall voldsepisoder mot lærere i barne- og ungdomsskolen. I et leserinnlegg sier filosof, forfatter og pappa Henning Jon Grini at det blir rett og slett for mye for foreldre. Han mener derfor at det offentlige må ta mer ansvar for oppdragelsen. 

«Foreldre gjør så godt de kan, men å oppdra barn medfører et enormt ansvar», står det i ingressen til artikkelen.

I 2022 ble det meldte inn 3371 tilfeller av vold, trusler og trakassering i Bergens-skolene. 1944 av dem gjaldt vold på barnetrinnet.

Ansatte blir stadig oftere blir utsatt for skalling, kloring, biting og lugging fra utagerende elever. Verneombud har vurdert å stenge skolene.

Les også: Bergens-lærere utsettes for slag, spark og lugging: – Kraftig økning

Henning Jon Grini mener volden viser at det er noe «vi ikke gjør riktig» når man opplever så mye vold. Hvis barna hadde fått «en best mulig start på livet, ville mye av dagens problemer i skolen forsvinne.»

Så kommer analysen hans:

Foreldre gjør så godt de kan, men å oppdra barn medfører et enormt ansvar. Selv var jeg kun 25 år da jeg ble far for første gang. Jeg hadde jo knapt blitt voksen selv, og uten noe særlig livserfaring skulle jeg ha ansvar for et lite barn!

Samtidig setter samfunnet altfor stort press på foreldrene. Med dyre boliger og økende levekostnader medfører det at mange sliter seg ut på jobb for å klare de økonomiske forpliktelsene, for deretter å ta hånd om barna når de kommer sliten hjem.

Jeg foreslår at samfunnet stiller opp for dem, og gir foreldre som har barn opp til syv år minst en time mindre arbeidstid hver dag, med samme lønn. Da kan foreldrene hente seg litt inn igjen og få mer kvalitetstid med barna.

Men, det er andre utfordringer på hjemmefronten. Nesten halvparten av barna våre kommer fra oppløste hjem. Altfor mange opplever også omsorgssvikt. Og hva med all skjermbruken og sosiale medier som foreldrene sliter med å sette grenser for? Jeg mener derfor at skolene bør ha en sterkere rolle i oppdragelsen av de høyt skattede barn våre.

Grini antyder også så vidt noe om en «elefant i rommet»: At økningen i volden kan skyles innvandring og nye kulturer for (manglende) oppdragelse. Også innvandringen vil derfor tale for større ansvar på det offentlige:

Det er andre grunner til at skolen bør komme sterkere på banen. Foreldre kan ha en del fastlåste holdninger og fordommer som har gått i arv, mens skolen tilbyr en mer verdinøytral arena.

Når ikke barna få grunnleggende verdier så tidlig som mulig, er nok det en sterk medvirkende årsak til volden vi ser i skolen i dag.

Og lar vi det offentlige ta seg av barna, kan mye gå bra, mener filosofen:

Det barna trenger er mindre lekser og mer kjærlighet. De trenger å bli sett og hørt og vi trenger å være til stede sammen med dem og skape trygghet og stabilitet.

Det bor et enormt potensial og kreativitet i barna som vi kan hjelpe dem med å få uttrykt. Og med gode verdier som ballast er det ikke grenser for hva godt de vil tilføre samfunnet i voksen alder.

Hva synes kommentarfeltet på iNyheter? Er staten svaret på manglende barneoppdragelse og disiplin?

Lars Gule om sine terrorplaner i Israel: «Ikke var rare saken» – «betydningsløs» (+)

mest lest