Solberg får svar fra Listhaug: – Den frie verden må stå samlet mot Kina

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. mars 2023 | 20:26

Partileder Erna Solberg befinner seg i helgen på Høyres landsmøtet. Der tok til orde for frihandel og argumenterte for fordelene av å holde på avtalene med regimet i Kina. 

– Det er fortsatt store fordeler knyttet til handel. Og da tenker jeg ikke først og fremst på de økonomiske fordelene. Et land som handler med resten av verden, må også til en viss grad være åpent mot resten av verden. Det begrenser makthavernes spillerom, sa Solberg i sin tale til landsmøtet.

Hun mener løsningen er å vise kinesere hva et fritt samfunn er for noe.

Samtidig som hun advarer mot å stoppe handelen mellom Kina og Norge, vil hun ei heller gjøre oss avhengig av handelen med regimet.

Mener vi ser tendensene til en kald krig.

– Stadig oftere ser vi at udemokratiske land som Russland, Kina og Iran finner sammen. Vi ser tegn til at det senker seg et nytt jernteppe. Tegn til en ny kald krig. En kald krig som, akkurat som den forrige, med jevne mellomrom blusser opp i form av blodige krigshandlinger på ulike steder i verden.

Partilederen presiserer at Norge skal være på frihetens side, og styrking av Forsvaret blir helt sentralt i årene fremover.

– La det ikke herske tvil om hvor Norge hører hjemme i denne alvorlige situasjonen: Det er blant verdens demokratiske land som står skulder ved skulder mot ufrihet og diktatur.

Nå vil hun at nordmenn skal være på vakt, og advarer om faren for harde tider i vente.

– Vi trenger også en større overvåkenhet i hele samfunnet. Og vi må alle, både bedrifter, offentlig sektor og alle i vår hverdag, tenke over at det kan ligge vanskeligere tider foran oss. At vi må forberede oss på at det kan brygge til storm, sa hun.

FrP-partileder Sylvi Listhaug, mener på sin side at Høyre har et naivt syn på Kina når de ikke sier nei til frihandelsavtaler med land som er en sikkerhetspolitisk trussel mot Norge.

– Kina har et autoritært regime som begår grove menneskerettighetsbrudd og folkemord mot sin egen befolkning. De er i tillegg en stadig større trussel mot andre land, både i regionen og resten av verden. Kina har bygget opp sitt militære kraftig og det er handelen med rike land som Norge som har gitt dem økonomiske muskler til å gjøre det, sier Sylvi Listhaug.

Norge tar ikke hensyn til faresignalene, mener FrPs partileder, og advarer mot stadig mer kinesisk dominans.

– Verden står ved et tidsskille som gjør det nødvendig å tenke helt nytt. Vesten må ha kontroll på produksjonen av varer vi er avhengig av for at samfunnet skal fungere. Frihandel som bidrar til å bygge opp autoritære stater kan bidra til ufrihet på sikt. Derfor mener FrP Norge ikke bør gå videre med frihandelsavtalen med Kina.

Les også: Erna Solberg snakker varmt om EU: – Kjære venner, Norges plass i Europa er ved bordet

Samtidig som Erna mener frie demokratier må stå samlet mot det nye jernteppet som ulmer seg opp som en fare for folket frihet, reagerer Listhaug på at forslaget om at Vesten må stå sammen med allierte land som blir utsatt for utilbørlig press ikke ble vedtatt på landsmøtet.

Det er uakseptabelt at kinesiske myndigheter straffer land som ikke danser etter deres pipe eller som respekterer grunnleggende frihetsverdier. Den frie verden må stå samlet mot Kina og andre autoritære regimer som kan utgjøre en trussel mot verdensfreden. FrP mener dette arbeidet kan gjøres gjennom NATO og alliansens partnerland eller andre internasjonale organisasjoner.

Saksøker staten for masseovervåking

mest lest