Bevæpner seg: PST mener kirker og kristne forsamlingssteder er terrormål i påsken

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. mars 2024 | 13:58

I helgen gjennomførte Islamsk stat (IS) et brutalt terrorangrep i Moskva der over 130 mennesker ble slaktet ned.

Nå høynes trusselnivået flere steder i Europa. PST beskriver i en oppdatert trusselvurdering til politiet at kirker og kristne forsamlingssteder fremstår som aktualiserte terrormål. 

Derfor bevæpner politiet seg så lenge påsken varer.

− Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Selv om det ikke foreligger konkrete trusler, har politidirektøren etter en samlet vurdering besluttet midlertidig bevæpning for å sikre en best mulig beredskap gjennom påsken, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet i en pressemelding.

Befolkningen kan derfor oppleve økt tilstedeværelse av synlig og bevæpnet politi de nærmeste dagene. Politidirektoratet oppfordrer til likevel til «å feire påsken som normalt.»

− Påsken er en tid som samler mange mennesker til ulike arrangementer i trossamfunn. Dette er et forebyggende og trygghetsskapende tiltak som bidrar til å styrke beredskapen gjennom å sikre økt innsatsevne og hurtighet i responsen fra politiet over hele landet, avslutter Vangen.

Politiet vil være midlertidig bevæpnet fra onsdag 27.mars til tirsdag 2. april.

Frankrike høyner trusselnivået

Frankrike har hevet sikkerhetsnivået i landet til høyest mulig etter angrepet på et konserthus i den russiske hovedstaden Moskva, meldte Frankrikes statsminister Gabriel Attal søndag.

Statsministeren skriver i en melding på X at beslutningen om å heve sikkerhetsnivået ble tatt på et møte i det franske sikkerhetsrådet, som president Emmanuel Macron hadde kalt inn.

– Siden Den islamske staten har tatt på seg ansvaret for angrepet, og på grunn av truslene som henger over landet vårt, har vi besluttet å heve Vigipirate [Frankrikes nasjonale sikkerhetsvarslingssystem, red.]til høyest mulig nivå, skriver Attal.

Den samme gruppen, som antas å stå bak angrepet i Moskva, har forsøkt å gjennomføre flere angrep i Frankrike.

mest lest