Nå skal det avgjøres

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. april 2024 | 07:14

Torsdag skal USAs høyesterett diskutere om en amerikansk president som forsøker å endre et valgresultat, har immunitet for straffeforfølgelse.

Det skriver TV 2.

Ifølge kanalen vil den amerikanske høyesterett holde en ekstraordinær høring angående spørsmålet om Donald Trump kan bli rettsforfulgt for sine forsøk på å endre valgresultatet i 2020.

Det er ingen kameraer inne i retten, men du kan lytte til høringen direkte på supremecourt.gov fra klokken 16 torsdag ettermiddag.

Retten skal avgjøre om tidligere presidenter kan bli strafferettslig forfulgt for offisielle handlinger de utfører mens de sitter i presidentembetet.

Høyesterett har allerede fastslått at Trump har rett til å stille som presidentkandidat til tross for anklager om oppfordring til opptøyene ved Kongressen den 6. januar 2021.

Ifølge TV 2 vil Trumps advokater henvise til saken Nixon mot Fitzgerald fra 1982, der Høyesterett med en knapp 5-4-avgjørelse fastslo at tidligere presidenter ikke kan bli saksøkt i sivile søksmål for handlingene de utførte mens de var i embetet.

Den amerikanske høyesteretten har en sammensetning av ni dommere. Hele tre av dem ble utnevnt av Trump: Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh. Seks av de ni er utnevnt av republikanske presidenter, tre av demokrater.

ChatGPT:
Donald Trump mener at det var fusk under presidentvalget i 2020 på grunn av flere faktorer som han og hans tilhengere har påpekt. Blant de viktigste påstandene er påstander om uregelmessigheter knyttet til poststemmer, påstander om mangelfull valgintegritet i enkelte stater, påstander om urettferdig mediedekning og påstander om mangelfull overvåking av valglokalene. Trump og mange av hans tilhengere har hevdet at disse faktorene samlet sett førte til et urettferdig valgresultat til fordel for Joe Biden. Disse påstandene har imidlertid blitt undersøkt og avvist av flere domstoler og offentlige instanser, inkludert USAs høyesterett og Det føderale valgkommisjonen, som har erklært at valget var fritt for vesentlige uregelmessigheter og fusk.

mest lest