I et innlegg i Financial Times tar Israels tidligere statsminister og forsvarssjef Ehud Barak et oppgjør med Benjamin Netanyahus krigføring i Gaza. Barak kaller regjeringens strategi en «politisk krig forkledd som et sikkerhetsanliggende» – og anklager Netanyahu for å sette egen overlevelse foran nasjonens interesser.
«Israels reinvasjon av Gaza er en strategisk katastrofe,» skriver Barak. «Netanyahus krig handler ikke om å beskytte israelere. Den handler om å beskytte ham selv.»
Barak peker på at Israel står overfor et veiskille: enten inngå en avtale som bringer hjem de gjenværende gislene og avslutter krigen – eller fortsette en militær offensiv i jakten på «total seier» over Hamas, en målsetning han kaller illusorisk. «Full eliminering av Hamas… er ikke en praktisk militær operasjon.»
Barak advarer sterkt mot det han kaller en ny ødeleggende runde med krig som kun vil «koste flere gisler livet og ende på samme sted som før». Han slår fast: «Det alene burde avslutte diskusjonen.»
Ifølge Barak handler valget også om hvilken vei Israel skal gå politisk: «Til høyre, mot Ben-Gvir og Smotrich, og gjenokkupasjon av Gaza – eller mot det internasjonale samfunnet, mot Trumps regionale visjon og internasjonal rettsorden.»
Han refererer til et nylig rapportert utsagn fra Trump: «Vi vil forlate dere hvis dere ikke avslutter denne krigen.» Presset fra Vesten øker: Storbritannia har midlertidig stanset handelsforhandlinger med Israel, og flere vestlige land krever humanitær tilgang til Gaza.
Barak skisserer også en vei videre, der Hamas fjernes og erstattes med en styringsstruktur støttet av arabiske land og FN. «Dette har vært planen i over ett år. Den var lettere å gjennomføre før ødeleggelsene i Gaza. Den er fortsatt mulig nå – om enn vanskeligere.»
Han foreslår et regime basert på teknokrater tilknyttet de palestinske selvstyremyndighetene, med sikkerhetsgarantier og støtte fra arabiske stater og USA. IDF skulle trekke seg tilbake først etter oppnådde sikkerhetsmål.
Barak er hard i sin dom over Netanyahu: «Statsministeren handler ikke i nasjonens interesse. Han handler utelukkende for å redde seg selv. Alle andre argumenter er røyktepper.»
Han mener Israel har oppnådd store sikkerhetspolitiske gevinster det siste året – blant annet mot Hizbollah og Iran – og har nå et unikt utgangspunkt for å inngå en bred regional avtale.
«Fra denne posisjonen av styrke kan Israel nå frigjøre alle gisler, avslutte krigen og forfølge en fredelig regional orden,» avslutter Barak.

Hvem er Ehud Barak?
Ehud Barak er en av Israels mest dekorerte soldater og mest innflytelsesrike politikere. Han tjenestegjorde i det israelske forsvaret (IDF) i over 35 år, og avsluttet sin militære karriere som forsvarssjef (Chief of Staff) fra 1991 til 1995. Han ledet spesialstyrkeoperasjoner i eliteenheten Sayeret Matkal, blant annet gisselredninger og målrettede aksjoner bak fiendens linjer. Barak mottok hele fem utmerkelser for tapperhet.
Etter militæret gikk han inn i politikken for Arbeiderpartiet. Han var innenriksminister i 1995, utenriksminister i 1995–1996, og ble valgt til statsminister i 1999. Som statsminister forsøkte han å forhandle frem en permanent fredsavtale med Yasser Arafat under Camp David-forhandlingene i 2000, men uten å lykkes. Barak trakk seg i 2001 etter voldsbølgen under den andre intifadaen.
Han vendte senere tilbake som forsvarsminister i 2007–2013, i regjeringer ledet av både Ehud Olmert og Benjamin Netanyahu. Barak regnes som en realpolitisk og sikkerhetsorientert leder med sterk tro på Israels militære styrke kombinert med behovet for diplomatisk løsning på konflikten med palestinerne.
Det er brukt KI i utviklinge av denne artikkelen.