Advokatdatter snakker ut: – Sviket fra far er så stort at vi har valgt å endre navnene våre

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. juni 2024 | 21:06

Sandnes-advokat Per Asle Ousdal (67) tok sitt eget liv på familiehytta i Sirdal 3. juni. En uke tidligere hadde han fått greie på at hans utlånssvindel gjennom 17 år var i ferd med å bli avslørt.

Gjelden er på ca. 600 millioner kroner. Nå snakker yngstedatteren ut.

– Sviket er for stort. Vi ønsker ikke å bli assosiert med det min far har gjort mot oss og andre, sier Ingeborg Ousdal Christiansen.

Hun er yngst av tre døtre og uttaler seg i et intervju i Stavanger Aftenblad. Sammen med henner i reportasjen er ektemannen Boye Ousdal Christiansen. 

Eller rettere sagt Ingeborg Christiansen og Boye Christiansen. Begge har meldt til Folkeregisteret at de fjerner Ousdal-navnet.

– Sviket er for stort. Vi ønsker ikke å bli assosiert med det min far har gjort mot oss og andre. Det gjør ufattelig vondt, men det er et valg som forhåpentlig kan gjøre det lettere for oss å leve som normalt i en liten by som Stavanger etter hvert, sier datteren.

Klientene trodde pengene ble investert, men Sandnes-advokaten brukte pengene til å betale renter til eksisterende låntakere – og brukte resten til å finansiere sitt eget luksusliv.

Det var et klassisk ponzi-svindel, eller pyramidespill. Han holdt på i 17 år. Mot slutten måtte han få inn 90 millioner hvert år fra «ferske» klienter for å dekke renter til de som allerede var «etablert» i pyramiden.

Datteren er selv utdannet advokat og jobber i CMS Kluge. For siden er hun sykmeldt. Hun forteller at faren i slutten av mai «hadde fått noen telefoner og varsler som gjorde at han visste at hans store, mørke hemmelighet var i ferd med å sprekke.»

Datteren forteller at faren var «nedkjørt», men levner sin far liten ære.

– Stoltheten hans var for stor – og han valgte heller å la de han elsket mest ta støyten. I avskjedsbrevet skriver han at han ikke snakket sant og ikke klarte å stå i dette, forteller datteren.

Faren hadde fått hjelp av psykologer etter at det raste sammen. Han fortalte familien at han skulle i et styremøte på Jæren. I stedet dro han til hytta. De fant bilen på web-kamera, senere på kvelden ble han funnet død.

Datteren hevder ingen andre i familien ante noe om svindelen.

– Jeg blir uvel av å tenke på det han har gjort. Han har lurt andre for penger og han har valgt å ikke se vår datter bli 2 år. Han har valgt å ikke se familien vår kanskje bli enda større etter hvert, og han har valgt å ikke være der for de seks barnebarna sine, sier Ingeborg Christiansen.

Ousdal levde et luksusliv like til det siste. Utad fremsto han som vellykket.

Folk som har kjent ham opp gjennom årene helt fra han gikk på barneskolen omtaler ham selv etter det som har blitt kjent som «skikkelig», «bunnsolid», «stille og rolig».

– Hel ved. Sympatisk og troverdig, sier en advokatkollega til Stavanger Aftenblad.

Det oste penger av Ousdal. Han hadde fire landsteder – to på Sørlandet, ett i Sirdal og ett på Sele, i tillegg en villa i Sandnes mest fasjonable strøk.

Kona hevder mannen har forfalsket hennes underskrifter og brukte hennes Bank-ID.

Selmer-advokatene som representerer mange av de svindlede långiverne mener enken etter Per Asle Ousdal er dypt involvert i utlånsvirksomheten.

DN skriver at de nå ber kreditorene om fullmakt til å politianmelde henne.

– Vi ønsker at enkens eventuelle involvering skal være gjenstand for politiets etterforskning, sier Selmer-advokat Henning Rosenlund Wahlen til Dagens Næringsliv.

De vil imidlertid ikke forskuttere noe.

– Vi spekulerer heller ikke i om enken er involvert, men ønsker at politiet etterforsker hennes involvering. Årsaken er at det foreligger korrespondanse fra hennes e-post/mobil som ble sendt i forbindelse med bedrageri begått i denne saken, sier Henning Rosenlund Wahlen i Selmer.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

NRK nekter å navngi iNyheter

mest lest