Redd Barna nekter å ta imot pengegave fra Kongsberg Gruppen

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. august 2023 | 22:07

Redd Barna er årets mottaker av TV-aksjonen, som har vært gjennomført hvert år siden 1974. Nå har de uttalt at de ikke er villig til å ta imot penger fra Kongsberg Gruppen.

Dette er våpenindustri, sier de.

– I snitt drepes 22 barn hver dag i krig. Bruken av våpen er en del av problemet. Derfor har vi i Redd Barna og hele den internasjonale bevegelsen besluttet å ha et ufravikelig prinsipp om ikke å ta imot penger fra våpenindustrien, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, til NRK.

Uttalelsen får Kongsbergs ordfører Kari Anne Sand (SP) til å reagere.

– Det vedtaket har jeg utrolig liten forståelse for. At man boikotter de som driver innen olje- og gass-sektoren, og de som produserer forsvarsinstallasjoner som beskytter ukrainsk infrastruktur, det er uforståelig for meg. Og det er uforståelig for et samlet formannskap, sier hun.

Saken endte opp i kommunens formannskap, hvor det ble fattet vedtak om at et samlet Kongsberg kommune i år kansellerer bøsseaksjonen:

«Kongsberg kommune beklager Redd Barnas beslutning om å utelukke bidrag fra deler av industrien i Kongsberg. Kongsberg kommune organiserer årets TV-aksjon ved å opprette en Spleis.»

Det skriver Kongsberg kommune på sine nettsider.

Redd Barna er ikke oppdatert på politikken, og det må de snareste gjøre noe med, mener ordføreren.

– Ikke bare på Kongsberg – men ellers i landet – før de gjør vedtak som til de grader er ødeleggende for det jeg trodde var Redd Barnas formål, sier ordføreren.

– De skyter seg selv i foten.

Interesseorganisasjonen er dobbeltmoralsk, forklarer hun.

Også Kongsberg Gruppen er undrende til Redd Barnas beslutning.

– Det vi stusser over, er at man går til denne type vedtak, i en situasjon hvor det er en dugnad i Norge, sier Kommunikasjonsrådgiver i Kongsberg Gruppen, Ronny Lie.

Kongsberg Gruppen forsvarer folket, forklarer han.

– De ansatte her sier de er overrasket. Det de går på jobb for, føler de ikke blir verdsatt. De føler at den innsatsen ikke blir anerkjent ved at Redd Barna ikke ønsker midler fra Kongsberg Gruppen og øvrig industri.

Vil ikke ta side i konflikter, forklarer Redd Barna.

– Dersom vi mottar penger fra en våpenprodusent som forsyner en part i en krig, kan vi oppfattes som partisk, sier Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.

– Disse pengene går jo til barn som lever i krigsområder, som for eksempel Ukraina. Er det ikke da til barnas beste at pengene kommer til dem?, spør NRK.

– Her er det mange hensyn som må veies opp mot hverandre. For oss er det viktig å stå fast ved våre prinsipper om ikke ta imot penger fra våpenindustrien. Det er et globalt ufravikelig prinsipp.

mest lest