Ble hengt ut som rasist etter barnebok: Måtte slutte i jobben

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. oktober 2022 | 08:02

Ga ut barnebok i 2010. Ni år senere ble hun anklaget for rasisme.

Nå forteller Hilde Henriksen om påkjenningene i en ny bok.

Boka «Sitronlimonaden» handlet om innvandrergutten Nasir fra Syria, som blir dratt mellom to kulturer. Boken var lenge brukt i skoleverket. Nasir ville helst spille fotball sammen med de andre guttene, mens mamma ville at han skal gjøre lekser og lære arabisk. Noen ganger synes han derfor at mamma var «dum», noe Henriksen skrev i fiksjons form.

Ingen reagerte. Men så, i 2019. I et gryende «woke-klima».

Det var lege og samfunnsdebattant Mina Adampour (35) som meldte boka inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) og skapte medieoppmerksomheten som fulgte i 2019. Adampour er del av serien «Familien Adampour«, som går på NRK.

I en mail med tittel Rasistisk innhold i barnebok – meldes inn til LDO for behandling, skrev Adampor at «flere foreldre med minoritetsbakgrunn» har reagert på boka, og at «de skriftlige observasjonene skrevet av Henriksen er klart rasistiske».

Hun ba derfor om at «barn skal slippe å bli utsatt for denne typen retorikk, uansett hvor velment det er».

«Debatten rundt «Sitronlimonaden» har skremt meg, og den personlige belastningen har vært stor. Jeg kommer ikke til å skrive flere tilrettelagte bøker for språklige minoriteter, det er et minefelt. Jeg har sluttet i jobben min fordi det er vanskelig å være lærer når man har ord på seg for å være rasist. Jeg har sett mye jeg ikke visste fantes i Norge.»

Dette sa Henriksen ifølge Kjetil Rolness da hun presenterte boken på Litteraturhuset i Oslo forrige torsdag.

Hun var angivelig på gråten da boken ble lagt frem.

Boken var mye brukt i skoleverket. Som lærer for innvandrere hadde forfattere egne, nære erfaringer med minoritetene hun skrev om. Men legger man replikken «Dumme mamma» i munnen på et flyktningbarn i en fiksjonstekst, så har man visst sagt at kvinner fra andre kulturer er dumme, skriver Rolness og fortsetter:

– Schjenken fikk i det minste medhold i rettssystemet, Dagbladet ble dømt for ærekrenkelser og måtte betale en større erstatningssum. Henriksen har ennå til gode å få støtte fra kolleger eller forfatterorganisasjoner. Og Mina Adampour, aktivisten som startet det moralske råkjøret – som endte opp i Dagsrevyen og Dagsnytt 18 – har ennå ikke trukket tilbake rasismeanklagen. Som hun sendte inn som en formell klage til LDO – Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Honnør til Hilde Henriksen for å reise seg og fortelle sin historie etter noen tøffe år der hun har skydd offentligheten. Kanskje andre medvirkende også burde si hva de i dag tenker som sin rolle i denne historien, fortsetter Rolness.

Nettavisens politiske redaktør, Erik Stephansen, mener Henriksen bør få en beklagelse for det hun har opplevd.

– Rasisme-kampanjen mot «Sitronlimonaden» og forfatter Hilde Henriksen er en av de mest brutale og usaklige jeg har sett. Først og fremst av lege Mina Adampour, som klaget boka inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet for rasistisk innhold. Men også deler av litteratur-Norge, som enten var entusiastisk heiagjeng eller passive tilhørere – ofte uten å ha lest boka, sier Stephansen til Nettavisen.

Spetalen mener folk har feilinvestert i «dumme fornybare ting»: – Har klart å selge mye av det grønne sølet

mest lest