Mistenkt russisk spion arrestert: Hadde dekkidentitet

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. oktober 2022 | 17:55

PST mistenker at mannen er i Norge under falskt navn og falsk identitet. Den 20. oktober varslet Justisdepartementet utvisning på bakgrunn av at mannen skal være en trussel mot norske interesser.

– Vi har bedt om at en brasiliansk forsker ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet blir utvist fra Norge fordi vi mener han representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NRK.

Mannen som ble pågrepet tirsdag skal ha kommet til Norge i forbindelse med et forskeroppdrag ved UiT, og skal ifølge PST være en russisk borger som jobber for russiske myndigheter.

– Vi mener det er en person som har kommet på falsk identitet, og at hans virkelige identitet er russisk og at oppholdet i Norge er for å jobbe for russiske myndigheter, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til VG.

Vedkommende stiller seg uforstående til anklagene, og mener han bare er her som gjesteforsker. Hans forsvarer Thomas Hansen forstår heller ikke hvorfor PST mener han er en russisk spion.

– Det var derfor han også ba seg løslatt i retten i dag, sier han til VG.

Nå frykter PST at mannen skal ha tilegnet seg et nettverk og informasjon om Norges politikk i nordområdene.

Saken kommer etter at en PST-etterforskning fra 2020 viste at e-posten til flere nordområde-forskere ved UiT ble hacket.

Hvis anklagene stemmer, er mannen en såkalt «illegalist». En person som blir sendt for å infiltrere et annet land under falsk identitet. En slik historie ble fortalt i Netflix-serien Americans.

– En illegalist jobber veldig langsiktig, og har en livshistorie som er bygget opp over lang tid. De har som regel ikke et direkte spionoppdrag. I mange tilfelle er oppdraget heller å legge til rette for den mer konkrete spionasjen, som å skaffe agenter, nettverk og tilgang til sensitiv informasjon, sier Moe.

I den senere tid har flere fått med seg historien om «Jack Barsky», en østtysker som jobbet for KGB og ble sendt under falsk identitet til USA på 1980-tallet.

Hans historie kan man høre i denne podkasten med Lex Fridman.

I sommer skrev Bellingcat om en russisk kvinne som hadde tett sosial kontakt med sentrale Nato-offiserer i Italia. Hun ble først avslørt etter ti år. Hun utga seg for å være fra Peru, men var egentlig datter av en russisk oberst.

The Economist skrev nylig om en ung man som utga seg for å være fra Brasil og som fikk praksis i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. I april ble han avslørt som russisk etterretningsoffiser, og ble arrestert i Amsterdam, skriver NRK:

EU-kritisk statsråd unnlot å publisere rapport – mente den kunne gi næring til «konspirasjonsteorier»

 

 

mest lest