NRK tvunget til å «presisere» Wolasmal-påstander

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. november 2023 | 20:18

NRK går til det uvanlige skritt å ta avstand fra sin egen korrespondents påstander.

«I en rapport i Nyhetsmorgen i går som også ble brukt som nettvideo, sa korrespondent Yama Wolasmal at det ikke hadde kommet inn mat, vann, medisin og drivstoff til Gaza. Det er upresist. Det har vært mindre leveranser av dette fram til våpenhvilen,» skriver NRK selv på sine nettsider lørdag.

De kaller det «NRK presiserer». Men det er snarere snakk om en beklagelse av rene feil.

Skjermbilde NRK

NRK har trolig sett seg nødt til å «presisere» etter at det har kommet mange klager på korrespondenten Yama Wolasmal med anklager om at han er antiisraelsk i sin rapportering og prøver å gjøre befolkningen på Gaza til større offer enn de er.

Men påstandene om blokkaden var ikke det eneste Wolasmal sa i samme sending som NRK nå må «presisere» og rette opp.

Også når det gjelder de palestinske fangene som skulle utveksler med israelske gisler, kom Wolasmal med påstander som tegnet Israel i et negativt lys.

– På palestinsk side er det like stor forventning. Det skal slippes fri kvinner og barn som har vært fanget av Israel. Det er minst 123 barn totalt. Mindreårige gutter ned i 14-års alderen som har sittet uten siktelse, uten lov og dom, i det Israel kaller administrativ varetekt, som betyr at israelske styrker kan holde unge palestinere fengsel uten på sikte dem for noe som helst, på ubestemt tid. Så det er mange palestinske familier som ser frem til å bli gjenforent med sine barn, sa Wolasmal på direkten fredag morgen.

(Sendingen kan sees her – og innslaget med Wolasmal kommer etter ca 34 min (kl 07:04).

Til dette skriver NRK i beklagelsen lagt ut kl 15.15 på lørdag:

«Vi kunne også utdypet informasjonen om de palestinske fangene som nå slippes fri. Noen av dem er siktet, andre dømt for forhold som varierer fra steinkasting til drapsforsøk. Det er heller ikke presist å si at de satt fengslet «uten lov og dom», men noen av dem satt i «administrativ varetekt», også kalt «administrativ forvaring».

Det er et system hvor det israelske militæret kan arresterte og holde mennesker, også mindreårige, fengselet på ubestemt tid uten tiltale. Denne metoden er sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner.»

Men fredagens sending er ikke det eneste som diskuteres om Wolasmal på sosiale medier.

Følgende post på X er sett over 200.000 ganger. Denh tar utgangspunkt i et innslag på Dagsrevyen.

Det kom også sterke reaksjoner mot NRK etter Wolasmals intervju med et Hamas-topp tidligere i november.

mest lest