Kina advarsel til USAs allierte:  – Vi vil ikke tillate det

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. januar 2024 | 11:26

Kina har gitt klar beskjed om at de «aldri vil akseptere» at Filippinene gjennomfører nylig foreslåtte planer om å øke sin militære nærvær i Sør-Kinahavet.

Den kraftige uttalelsen kom ifølge Newsweek fra oberst Wu Qian, talsperson for det kinesiske forsvarsdepartementet, som svar på kunngjøringen fra den filippinske militærsjefen, general Romeo Brawner Jr. Tidligere denne uken annonserte han oppgraderinger av ni installasjoner, inkludert ved Second Thomas Shoal, et område preget av konflikt og kontrollert av Manila.

Beijing påstår at de eier nesten hele den ressursrike sjøen og de mange territorielle elementene som øyer, rev, skjær og klipper. De hindrer regelmessig forsyningsreiser fra den filippinske regjeringen til omstridte områder. Observatører sier at dette er et forsøk fra Kina på å ta kontroll over enhver utpost som den amerikanske allierte lar forfalle.

Selv om Manila mangler tilstrekkelige ressurser for å overvåke disse områdene, som i henhold til internasjonal sjørett tilhører Filippinenes eksklusive økonomiske sone, fortsetter de likevel med disse oppdragene.

Under ledelse av president Ferdinand Marcos Jr. har det basert seg på en kampanje for å øke bevisstheten blant publikum og rette oppmerksomheten mot Kinas stadig mer intensiverende respons.

Filippinenes militære har til hensikt å forbedre et avsaltingssystem ved Second Thomas Shoal. Dette området huser BRP Sierra Madre, et krigsskip som er blitt omgjort til en marinebase, og som representerer Filippinenes interesse i området som Beijing refererer til som Ren’ai Reef.

Filippinene har også til hensikt å skaffe seg flere skip og radar-systemer fra andre vennlige regjeringer i regionen.

–Om det er å kjøpe et skip eller ikke er en sak for Filippinene, men alt som krenker Kinas suverenitet og sikkerhet, og underminerer regional fred og stabilitet, vil Kina aldri tillate det, sa Wu, den kinesiske forsvarstalspersonen, under en månedlig pressebrifing i Beijing, ifølge Newsweek.

Omtrent 3 billioner dollar i årlig handel krysser Sør-Kinahavet, som forbinder Asia med vitale skipsruter til og fra Europa. Beijings påstand om store maritime soner og territorier i dette området – som utfordres av fem andre naboland – har ført til bekymring i hele regionen når det gjelder økonomisk sikkerhet.

mest lest