Texas og Det hvite hus krangler om piggtråd mot Mexico

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 26. januar 2024 | 11:18

Texas’ guvernør Greg Abbott sa torsdag at han vil sette opp mer piggtråd ved grensen mellom USA og Mexico for å hindre flere ulovlige innvandrere i å ta seg inn i USA, etter at USAs høyesterett ga Biden-administrasjonen medhold og tillot føderale agenter å klippe ned piggtråden, ifølge Epoch Times.

Abbott hevder i et intervju med Bloomberg TV torsdag at han vil sette opp mer piggtråd for å hindre ulovlige innvandrere i å komme inn i USA. Han hevder at delstatene har rett til selvforsvar når den føderale regjeringen ikke gjør jobben sin. Statens Operation Lone Star vil opprettholde sin nåværende holdning med å sette opp piggtråd og andre barrierer for å forhindre ulovlig innvandring til Texas. 

På sosiale medier la Texas’ militærdepartement nylig ut bilder som viser medlemmer av nasjonalgarden og tjenestemenn fra Department of Public Safety som legger ut mer piggtråd.

Denne uttalelsen fra Abbott indikerer en eskalering av rettssaken mellom Texas og den føderale regjeringen. Texas har allerede tatt kontroll over Shelby Park og nekter grensepatruljeagenter adgang, noe som har ført til en feide mellom Abbott og Bidens administrasjon. Texas har også satt opp en flytende barriere i Rio Grande-grenseovergangen, men en domstol har pålagt dem å fjerne den.

Høyesteretts kjennelse tillater føderale agenter å kutte piggtråden som er satt opp langs Rio Grande-floden i Texas, men den forbyr ikke Texas fra å sette opp ny piggtråd. 

Kjennelsen opphevet en avgjørelse fra en lavere rettsinstans som forbød føderale tjenestemenn fra å rive piggtråden. 

Abbott hevder at Biden-administrasjonen har brutt avtalen med Texas og andre delstater ved å ikke håndheve føderale lover som beskytter delstatene.

Republikanerne hevder at økningen i ulovlig innvandring hovedsakelig skyldes Biden-administrasjonens slappe politikk. Antallet ulovlige grensepasseringer har økt betydelig, og antallet arrestasjoner har passert 2 millioner i løpet av de to siste budsjettårene. Republikanerne peker på at Biden har opphevet flere innvandringsregler som ble opprettholdt under Trump-administrasjonen.

mest lest