Klimaforsker: – Hele den nordlige halvkule har vært ekstremt varm

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. januar 2024 | 07:19

Klimaforsker mener at vinterkulden og de store snømengdene vi har opplevd i år, ikke vil bli den nye normalen.

– Vinteren vi har hatt nå har vært litt ekstrem, men vi har ikke sett noen antydninger til at det skal bli flere slike ekstreme kalde vintere hos oss framover. Det er det ingen grunn til å tro, sier Tore Furevik, direktør ved Nansensenteret, til Dagbladet.

Han påpeker at flere faktorer har bidratt til den kalde og snørike vinteren i Norge så langt. «For det første har vi global oppvarming».

– Hele den nordlige halvkule har vært ekstremt varm, sier Furevik.

Lavtrykkene, som normalt pleier å påvirke Norge, har siden oktober beveget seg sørover og forårsaket nedbørsrekorder i Frankrike, England og Danmark, ifølge Furevik.

I Skandinavia har vi imidlertid opplevd lavere temperaturer enn det som er vanlig for høst og vinter, forklarer han til Dagbladet.

Men Furevik tror imidlertid ikke at iskalde og snørike vintre vil bli normen i årene som kommer, i hvert fall ikke i lavlandet i Sør-Norge slik det er nå.

– Tendensen vi klart forventer og som modellene viser, er at det vil bli varmere vintre. Så jeg tenker at det vi nå opplever er en vinter som blir sjeldnere og sjeldnere, sier kan til avisen.

Furevik forteller avisen at den kulden vi har erfart «kan forekomme sporadisk, men det forventes at mengden snø i lavlandet vil avta i tiden som kommer.»

mest lest