FrP vil at flere muslimske barn skal besøke Auschwitz

Avatar photo
Publisert 26. februar 2024 | 18:59

Av nærmere 3000 Oslo-elever som har deltatt på turer med «hvite busser» til Auschwitz, er bare 100 fra Groruddalen.

– En så stor skjevfordeling må rettes opp, sier Himanshu Gulati (FrP).

Han er utdanningspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet på Stortinget. Gulati er svært bekymret over de ferske tallene fra Utdanningsdirektoratet over skoleklasser i Oslo som har søkt og fått støtte til å besøke minnesteder i Polen og Tyskland fra andre verdenskrig.

– Jødeforfølgelsen Holocaust er kanskje det mørkeste kapittelet i menneskets historie. Det rammet også mennesker i Norge, og vi må sørge for at dagens unge og kommende generasjoner lærer av historien, sier Gulati til TV 2.

Kanalen skriver at i bydelene med høyest innvandrerandel i Oslo, nemlig Groruddalen og Søndre Nordstrand, så har bare 100 elever vært på klassetur til konsentrasjonsleirer de siste fire årene. Det er kun tre prosent av alle som har reist, samtidig som andelen elever i disse bydelene utgjør rundt 35 prosent av alle Oslo-elever.

– Det er urovekkende at ikke flere har reist fordi fordommer mot jøder er langt høyere i muslimske miljøer enn i befolkningen generelt, sier Gulati.

På tampen av fjoråret skrev iNyheter om at jøder i Norge opplever at hatet rettet mot dem er sterkest blant muslimer og på venstresiden. En forskningsrapport fra HL-senteret i 2022 viser dessuten at rundt 30 prosent av muslimer i Norge har fordommer mot jøder.

Blant norske muslimer mener 30 prosent at «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme egne interesser». Dette er dobbelt så høyt som i resten av befolkningen. Påstanden «Jøder har altfor stor innflytelse over internasjonal økonomi» støttes av 43 prosent av muslimer, men bare 14 prosent i befolkningen for øvrig.

– Man kan ikke akseptere i 2024 at en minoritetsgruppe føler en trussel mot sin sikkerhet, det kan ikke vi som samfunn leve med, sier FrP-representanten til TV 2.

For å få flere muslimer til å delta på slike turer, ber Fremskrittspartiet nå regjeringen komme til Stortinget med et forslag om hvordan man kan sørge for at samtlige norske skoleelever i løpet av skolegangen får besøkt konsentrasjonsleirene.

– Det er ikke så viktig hvorfor det er blitt en skjevfordeling, men det er ekstremt viktig at vi retter opp i den. Alle barn, uansett hva slags familiebakgrunn de har, bør få reise på en slik tur. Vi må finne ut mer og fikse opp i skjevheten, sier Gulati til TV 2.

Skoleturene med «hvite busser» inngår i regjeringens «Handlingsplan mot antisemittisme», og skal gi flere ungdommer mulighet til å dra på tur til konsentrasjonsleiren Auschwitz og andre minnesteder fra andre verdenskrig.




mest lest