Vil bekjempe antisemittisme hos ytre høyre, men det er ikke der det kommer fra, sier norske jøder

Avatar photo
Publisert 3. desember 2023 | 16:32

Antirasistisk senter går til kamp mot antisemittisme hos ytre høyre. Men det er i liten grad der antisemittismen kommer fra, opplyser norske jøder.

Jøder i Norge mener nemlig at jødehatet er sterkest blant muslimer og på venstresiden.

Etter at terrorgruppen Hamas henrettet og kidnappet sivile i Israel 7. oktober, har hele 69 prosent av norske jøder hatt ubehagelige opplevelser knyttet til sin jødiske identitet. Litt under en tredel av opplevelsene beskrives som trusler og hatkriminalitet.

63,3 prosent av de som har opplevd ubehagelige opplevelser har svart at det kommer fra noen med en muslimsk bakgrunn. Litt under halvparten har svart at det kommer fra noen med et venstreorientert ståsted.

Kun litt over fem prosent har svart at det kommer fra noen med et høyreorientert ståsted. Dette kommer frem i en undersøkelse fra NRK.

Kulturavisen Subjekt har vært i kontakt med leder for Antirasistisk senter, Hatem Ben Mansour. Han forteller på telefon at han ikke ønsker å kommentere saken.

I sosiale medier har flere rettet kritikk mot antirasistisk senter:

Dette er ikke første gang antirasistisk senter har sendt oppsiktsvekkende signaler til offentligheten.

Forrige måned kastet de seg inn i debatten om rasisme mot hvite, noe organisasjonens leder, Hatem Ben Mansour, mener ikke eksisterer.

– Man forstår ikke rasisme hvis man tror det går «begge veier». Da ser man bort fra at det i rasisme ligger en maktubalanse, både historisk og nåtid, sa han til God kveld Norge.

Han mener at siden hvite er majoritet, og derfor i en overlegen og «nornal» posisjon, kan de altså ikke diskrimineres mot.

– Å være hvit har aldri vært en utsatt gruppe i denne sammenheng. Rasisme kan ikke være rettet mot hvite, nettopp på grunn av denne maktubalansen som fortsatt eksisterer, hvor «hvite» majoritetspersoner står i en privilegert stilling, sa Hatem Ben Mansour til God kveld Norge i november.

mest lest